Elkerültük a csődöt, új utakra lépett Magyarország

<p>Az új kormány 2010-ben a nyílt pénzügyi csődhelyzetből hozta vissza a magyar gazdaságot – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy budapesti értekezleten. Ugyanitt Martonyi János külügyi tárcavezető a közép-európai térség felértékelődéséről szólt.</p>

MNO
2011. 07. 07. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György szerint az új kormány 2010-ben a nyílt pénzügyi csődhelyzetből hozta vissza a magyar gazdaságot. A nemzetgazdasági miniszter a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén csütörtökön azt mondta: Magyarország erősen vesztes pozícióból indult a 2002 közepén drámaian elromlott gazdaságpolitika miatt. De az ország visszatért a szakadék széléről és kapaszkodik felfelé – tette hozzá. A gazdaságpolitika lényege, hogy egyszerre kell a piacot és a tőkét célba venni, ezek bővüléséért mindent meg kell tenni – közölte. Kiemelte: a piacnak és a tőkének pedig a tartós pénzügyi konszolidáció két pilléréhez, a növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez kell segítséget nyújtania.

Különleges lehetőséget

Közép-Európa dinamizálhatja az európai gazdaságot, Magyarországnak is különleges lehetőségei vannak ebben a térségben – mondta Martonyi János külügyminiszter. A tárcavezető kifejtette: a közép-európai országok gazdaságai a válság előtt gyorsabban növekedtek az európai átlagnál. Ez a régió mindig is kiemelt területe volt a magyar külgazdaságnak, és jelenleg is gyorsabban nő a közép-európai országokkal folytatott kereskedelem, mint Európa egészével – tette hozzá. A déli irány, a Nyugat-Balkán is egyre jelentősebb – mondta, hozzáfűzve: ez a térség „természetes közege a magyar külpolitikának”. Az Európán kívüli kapcsolatokat illetően Martonyi János elmondta: a transzatlanti kapcsolatrendszer továbbra is meghatározó.

Az állami vagyon gyarapítása a cél

A Mol-részvényvásárláshoz hasonlóan az állam tesz majd lépéseket azért, hogy tulajdont szerezzen vissza korábban privatizált stratégiai területeken, vállalatokban, és ezzel gyarapítsa a vagyonát – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

A tárcavezető közölte: a kormány lezártnak tekinti a hagyományos privatizációs tevékenységet, így az „iparszerűen”, tömegesen űzött privatizáció megszűnik. Úgy fogalmazott: vége annak a politikának, amely szerint az állam a privatizáción keresztül forrásokat vont be költségvetési lyukak betömésére, és felélte az értékesített vagyont.

Az állami vagyon gyarapítása, az értéknövekedés kiemelten fontos feladat – hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy elsősorban a stratégiai területeken, de ahol csak lehet, az állam gazdasági, tulajdonosi partnerként legyen jelen – jelentette ki Fellegi Tamás.

Megjegyezte: vagyongyarapításra az ellátás biztonsága, a függetlenség, a szuverenitás helyreállítása, fokozása érdekében szükség van, és ez üzletileg sem rossz lépés. Fellegi Tamás szerint az egyes állami feladatok megvalósítása érdekében a tulajdonosi szerepvállalást növelni kell, akkor is, ha az a hagyományos, üzleti logika szerint nem a legjobb döntés.

A miniszter leszögezte: a kormány határozott politikai, gazdaságpolitikai, geopolitikai szándéka, hogy Magyarország regionális és ezen túlmutató mozgásterét a lehető legnagyobb mértékben növelje. Ez azzal is összefügg, hogy a kormányzati szervek miként képviselik az ország érdekeit, erősítik a szuverenitást, amelyet az önként elfogadott nemzetközi szerződések nem korlátoznak – fűzte hozzá.

Kiindulópontnak nevezte, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése minden mást felülír, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdekeket ésszerű keretben kell képviselni: ahol kell, ott kompromisszumot kell kötni. Példaként úgy fogalmazott a Mol-ügy kapcsán: „bárkiről is legyen szó, nem lehet feltartott kézzel bemenni a szobába”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.