Erre tényleg többet kell költeni, mert nagyon lemaradunk

Még többet kell költenie az uniós tagországoknak az innovációra, mivel enélkül jelentős hátrányba kerülhetünk a világ vezető hatalmaival szemben – mondta el Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Budapesten az Eureka rendezvényén, amelyen Magyarország egy évre átvette a szervezet elnöki tisztét. A konferencián bemutatták a magyar elnökség programját, amely kiemelten kívánja kezelni a régiós együttműködések lehetőségét.

Kovács András
2011. 07. 08. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1985-ben létrehozott Eureka együttműködés Európa világpiaci versenyképességét hivatott biztosítani az ipari, technológiai kutatások koordinálása és összefogása révén. A projektek a piacközeli K+F-szakaszra irányulnak, a résztvevők között gyakorlatilag minden projektben találhatók vállalatok, profitorientált intézmények.

Az európai uniós elnökség után egy újabb fontos elnökséget veszünk át az Eureka „személyében” – kezdte beszédét Cséfalvay. Véleménye szerint elnökségünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy javítsa a vállalkozások versenyképességét az innovációs tevékenységek révén. A gazdasági válság és Ázsia fölemelkedése is azt mutatja, hogy az innováció erősítésének a hiányában nem lehetünk sikeresek – vélte Cséfalvay. Ha nem költjük legalább a költségvetések 3 százalékát a K+F-beruházásokra a kontinensen, akkor Európa le fog szakadni a világ élvonalától – tette hozzá.

A piacképesség a mérce

A tagországoknak meg kell változtatniuk a politikájukat, és az innovációt össze kell kapcsolni azzal, hogy a piac számára eladható termékeket készítsenek – mutatott rá Cséfalvay. Az államtitkár szerint az Eurekának és benne a magyar elnökségnek ezt az irányt kell képviselnie. Úgy látja, hogy az Eurekának a teljes innovációs kört kell támogatnia, miszerint egy adott ötletnek el kell jutnia a piacon eladható termék szintjéig. „Nem szabad elfelejtkezni a kis- és középvállalkozásokról sem, és a számukra is lehetőségeket kell biztosítani a következő időszakban.” Szólt arról is, hogy a következő időszakban erősíteni kell a régiós együttműködést, ami a magyar vezetés egyik legfőbb célkitűzése.

Középpontban a régiós együttműködés

A magyar elnökség feladatairól Erdő Sándor, a Nemzeti Innovációs Hivatal általános elnökhelyettese elmondta, hogy az alapvetően az Európa 2020 programhoz illeszkedik. Egyik fő célja, hogy csökkentse a bürokratikus akadályokat a K+F területén – tette hozzá. Célunk, hogy előkészítsük az Eurostar 2 programot, amely 2014-től veszi kezdetét. Az Eurostar az Eureka-program része, amelynek célja a termelő és a többi EU-tagállamban működő, K+F-tevékenységet végző kis- és közepes méretű vállalat (kkv) együttműködésének elősegítése.

Fontos, hogy az innováció finanszírozása is megváltozzon – hangsúlyozta Erdő. Szerinte ez azt jelenti, hogy a piacorientált cégek felé kell nagyobb figyelmet fordítani. A következő időszak egyik legfontosabb kihívásai az élelmiszerhez kapcsolódnak, amely természetesen elválaszthatatlan az innováció kérdésétől – tette hozzá.

A régiós fejlesztésekre azért van szükség, mivel így a növekedés szempontjából kihasználatlan lehetőségek nyílhatnak meg. Szólt arról is, hogy a 2013-as uniós költségvetési időszak lezárásáig 86,4 millió euró használható föl a kohéziós alapokból, amit minél hatékonyabban kell elkölteni a fejlődés érdekében. Helyi szinten kell megtalálni a megfelelő eljárásokat ahhoz, hogy a rendelkezésre álló források a legjobb módon legyenek fölhasználva – mutatott rá Erdő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.