Ez szokatlan: egyszerre rajzottak Szolnoknál és Szegednél

Több helyen is a megszokottnál gyengébb intenzitású volt az idei kérészrajzás, melynek menetrendje is felborult az elmúlt évek, évtizedek tapasztalataihoz képest – közölte a Tisza Klub nevű civil természetvédelmi szervezet elnöke az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 05. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban összesített adatokból kiderül: a június 5–16. között a Tiszán és annak mellékfolyóin egyaránt kedvező vízszint, illetve hőmérsékleti viszonyok mellett lezajlott kérészrajzás sikeres volt hazánkban – tájékoztatott Bíró Réka, hozzátéve, hogy a jelenség általánosnak mondható „forgatókönyve” azonban 2011-ben némileg felborult. Míg ugyanis más években a mellékfolyókról indul, majd az alsóbb szakaszokról halad a Közép- és Felső-Tisza felé a rajzás, addig idén ez Szeged környékén körülbelül ugyanakkor zajlott, mint Szolnok térségében. Ugyanakkor a Bodrogon figyelték meg leghamarabb – június 5. és 9. között a kérészek nászrepülését. Az alsó szakaszon tapasztalható késés és gyenge rajzási intenzitás leginkább a helyi esős, zivataros, lehűléssel járó időjárásnak tulajdonítható, míg az ugyancsak szerény szolnoki virágzás a környékbeli partszakadásokkal, homoklerakódásokkal és valószínűleg a gyaloghídépítés munkálataival is összefüggésbe hozható – fogalmazott a vezető.

Mindezek mellett alapvetően befolyásolhatta a három évvel ezelőtti rajzás jellege és sikere, hiszen a most kirepülő rovarok a 2008-as szaporulatból származtak. Hangsúlyozta: a tiszavirágzás évenkénti dokumentálása és az adatok hozzáférhetővé tétele fontos kiindulópontja lehet a szakmai kutatásoknak.

A Tisza Klub 2000-ben és 2001-ben végezte el legutóbb a rajzás átfogó felmérését széles körű társadalmi összefogással: civil szervezetek, turisták, halászok és horgászszövetségek közreműködésével. Idén e kezdeményezést újból életre keltve a Tisza Klub a kérészrajzással kapcsolatos információgyűjtés mellett közösségi adatbázis fejlesztésébe kezdett partnerszervezeteivel karöltve. A 2011 júniusában interneten és telefonon beérkezett ötven megfigyelés legfontosabb paramétereit a Tisza Klub honlapján rögzítették. Itt részletes – a következő években folyamatosan bővülő – adatokat találhat minden érdeklődő az észlelés helyéről, a rajzás idejéről, intenzitásáról és egyéb tényezőkről – hívta fel a figyelmet az elnök.

A tiszavirág – latin nevén Palingenia longicauda – Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása révén vált közismertté. A faj egykor egész Európában elterjedt volt, 1922-ben pusztult ki a Loire-ból, 1952-ben pedig az utolsó nyugat-európai lelőhelyéről, a Rajnából is eltűnt. A Duna mentén 1974-ben látták utoljára, így a tiszavirág ma már egész Európában csak a Tiszában és vízrendszerében található meg. A kérész Magyarországon 1993 óta védett. E jogszabályi oltalom az élőhelyére és minden alakjára, így a lárvára, szubimágóra, imágóra és az elpusztult egyedre is kiterjed. Emellett 2002-ben a berni konvenció II. függelékébe került, a fokozottan védett állatok közé, ezzel európai szintű védelem alá is esik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.