Fegyverexport emberi jogi alapon?

A Hamburger Abendblatt ismerteti azokat az érveket, amiért Berlin 200 Leopard II páncélost kíván Rijadnak szállítani. A Die Welt arról tudósít, hogy 50 éve kezdődött a dél-tiroliak szabadságharca.

2011. 07. 09. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív hamburgi napilapban Nadja Wolf Nem értik, hogy nem vagyunk olaszok című cikkében foglalkozik az 50 évvel ezelőtt kezdődött dél-tiroli szabadságharccal. 1961-ben üzent hadat Olaszországnak a „Dél-Tirol Felszabadítási Bizottsága”. Sepp Mitterhofer szabadságharcosként kívánta kiharcolni az autonómiát, amire a második világháború után ígéretet tettek, de csak részben valósítottak meg. Nyolc évig ült ezért börtönben, ahol meg is kínozták. A jelenlegi dél-tiroli autonómia Mitterhofer szerint azonban csak átmeneti megoldás lehet, ő és barátai arra a napra készülnek, amikor Dél-Tirol kikiáltja függetlenségét.

Egy önálló Dél-Tirol szép lenne – fogalmazott Durnwalder tartományfőnök, azonban ennek kevés a realitása. A tartományfőnök visszautasította, hogy részt vegyen az olasz állam 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségeken. „Egyszerűen nem tudják megérteni, hogy nem vagyunk olaszok” – érvel Durnwalder. Számára fontos, hogy a fiatalok is ismerjék a tartomány történelmét, tudják, hogy 1919-ben megszállták őket és Benito Mussolini a németeket tudatosan asszimilálni kívánta. Az apját még megverték, mert tiroli kalapot viselt és a nevét is olaszosítania kellett.

Bozenben, a tartomány székhelyén áll az olasz győzelmi emlékmű. Annak a tetején az olvasható: Innen tanítottuk a többieket nyelvünkkel, törvényeinkkel és művészetünkkel. Az adóhivatal épületén egy monumentális dombormű látható, ami Mussolinit ábrázolja lovon ülve. „El tudja képzelni, hogy Németországban egy Hitler emlékmű álljon?” – kérdezi Durnwalder.

Hamburger Abendblatt (abendblatt.de)

A hamburgi esti napilapban Jochen Gaugele és Karsten Kammholz Bundeswehr-reform: Nagyobb lefaragások északon címmel készítettek interjút Thomas de Maizière (CDU) honvédelmi miniszterrel többek között a vitatott páncélos üzletről. A miniszter, kérdésre válaszolva elmondta, a fegyverexport döntően biztonságpolitikai kérdés. Az emberi jogok ugyan alárendelt szerepet játszhatnak a kérdésben, de a legfontosabb ebben az ügyben a nemzeti érdek. De Maizière szerint Szaúd-Arábia egy olyan ország, amelyik nem felel meg a nyugat demokratikus rendszerének. Sajnos ez igaz a világ legtöbb országra is. Ugyanakkor az egyik legfontosabb stabilitási horgonya a térségnek. A királyság a nyugat egyik meghatározó szövetségese. Határos a szétesés küszöbére került Jemennel, ahol fennáll az al-Kaida további térnyerésének veszélye. A nyugat érdeke, hogy Rijad ezt a stabilizáló és mérsékelő szerepét tovább játszhassa a térségben.

A képviselők, közte kormánypártiak is szeretnék, ha tájékoztatnák őket 200 Leopard II-es páncélos tervezett szállításáról. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a szövetségi biztonsági tanács, mely dönteni jogosult az ügyben, titokban ülésezik. Az eredményes szállításokról utólag tájékoztatják a pártokat. Ugyanakkor úgy érvelt, világméretű versenyfutás zajlik a fegyverexportért. Mivel egyetlen érintettnek sem érdeke, hogy az információk a nyilvánosság elé kerüljenek, ezért számos ok szól a titoktartás mellett.

Az ellenzéki SPD és Zöldek fenyegetőzése kapcsán – fontolgatják, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak – nem érti pontosan, mire hivatkoznának. A pártok, melyek most felháborodnak a fegyverüzleten, amikor kormányon voltak, ugyanígy viselkedtek. Különösen a szocdemeknek javasolja, óvatosan bírálják a kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.