„Fél szemmel a forintot is figyelniük kell”

Hosszú ideig nem várható az MNB 6,00 százalékos alapkamatának módosulása – jósolták a kamatot <a href="http://www.mno.hu/portal/799581" target="_blank"><strong>változatlanul </strong></a>hagyó keddi monetáris tanácsi ülés után londoni felzárkózó piaci elemzők, a távlati kamatpálya irányára adott előrejelzések azonban változatlanul eltérnek. A Morgan Stanley elemzői úgy vélekednek, hogy jelenleg valószínűtlen a kamatcsökkentés Magyarországon, és a cég szerint 2012-ben inkább magasabb MNB-kamatokra van esély. <br />

MNO
2011. 07. 26. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neil Shearing, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi elemző ház – vezető felzárkózó piaci közgazdásza a keddi MNB-ülés és az azt követő sajtótájékoztató után adott kommentárjában közölte: az árfolyammozgások „kiszámíthatatlan természete” fokozza a ház kamatelőrejelzéseinek bizonytalanságát, ám „egyelőre úgy néz ki”, hogy a MNB-alapkamat „egy ideig” nem változik.

A cég ugyan nem zárja ki egy „védekező jellegű” kamatemelés lehetőségét abban az esetben, ha az euróövezeti szuverén adósságválság általános nyugat-európai bankválsággá fajul, a Capital Economics alapeseti forgatókönyve azonban jelenleg az, hogy az MNB jövőre csökkenti kamatát, „bár a reálgazdaság gyengesége által diktáltnál kisebb mértékben”. Shearing szerint a Capital Economics jelenleg fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol 2012 második felére, azzal együtt is, hogy a piac kismértékű, negyed százalékpontos emelést áraz 2012 végéig.

2,5 százalékos inflációt várnak

A szakértő előrejelzése szerint a magyar gazdaság jövőre 2,5 százalékkal – vagyis a 3,0-3,5 százalékos potenciál alatti ütemben – növekszik, és emiatt az alapszintű inflációs nyomás is gyenge lesz. A Capital Economics 2012 egészére 2,5 százalékos átlagos magyarországi inflációt vár az idei évre jósolt 4 százalékos átlag után. Shearing is elismerte ugyanakkor, hogy az MNB-nek csak korlátozott mozgástere van a pénzügypolitikai enyhítésre, elsősorban a meglehetősen nagy külső finanszírozási igény miatt, és a nagy devizaalapú adósságteher azt jelenti, hogy a döntéshozóknak „legalább fél szemmel a forintot is figyelniük kell”.

Nincs sok mozgástér

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek keddi kommentárja szerint a magyar inflációs kilátásokat az elmúlt hónapban javította a nyersanyagárakból eredő nyomás enyhülése és a változatlanul gyenge belső kereslet, ami lefelé ható kockázatot jelent a cég kamatelőrejelzésére. A JP Morgan prognózisa a 2012 végére várható magyarországi inflációról azonban még mindig 0,5 százalékponttal meghaladja az MNB 3 százalékos célszintjét, és a cég szerint így „technikai értelemben nincs sok mozgástér” a kamatcsökkentésre.

A ház londoni elemzőinek várakozása szerint az MNB továbbra is „érzékeny marad” az euróövezeti szuverén adósságválságból eredő járványkockázatra, és a svájci frank erősödése által a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásra. A JP Morgan mindezek alapján fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy az MNB az idei év végéig nem módosítja alapkamatát, a ház távlati prognózisa ugyanakkor továbbra is az, hogy a következő MNB-kamatmódosítás emelés lesz a jövő év vége felé.

A környezetet is figyelembe kell venni

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek keddi kommentárja szerint bár „könnyű lenne azzal érvelni”, hogy az euróövezeti lassulás okozta alacsonyabb magyarországi növekedés kockázata, valamint a svájci frank-alapú adósságok nagyobb törlesztési részletei lehetőséget teremtenek a pénzügypolitikai ösztönzésre, „a magyarországi realitás azonban ettől különbözik”.Az MNB ugyanis „helyesen” úgy látja, hogy az alacsonyabb forintkamatok jelentette ösztönzés előnyei korlátozottak lennének a hitelérzékeny szektorok – például a vállalatok – számára egy olyan környezetben, amelyben a fő gond a forint értékének megőrzése a devizában eladósodott háztartások érdekében.

Ez magyarázza, hogy a lassabb gazdasági növekedés és a „biztató” rövid távú inflációs adatok „szükséges, de nem elégséges” tényezői a kamatcsökkentésnek – fejtegették a Morgan Stanley londoni elemzői. A ház szerint a pénzügypolitikai enyhítés előtt az MNB-nek meglehetősen bizonyosnak kell lennie abban, hogy a kockázati környezet támogató jellegű egy ilyen lépéshez, és a kamatcsökkentéseket később nem kell gyors ütemben visszafordítani a forint védelme érdekében. Mindezek alapján a Morgan Stanley citybeli felzárkózó piaci elemzői úgy vélekednek, hogy jelenleg valószínűtlen a kamatcsökkentés Magyarországon, és a cég szerint 2012-ben inkább magasabb MNB-kamatokra van esély.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.