Felajánlotta lemondását a szocialista politikus + Kép

Feladta a meddő próbálkozást, és felajánlotta lemondását a belga királynak az a vallon szocialista pártvezető, akit II. Albert legutóbb bízott meg a holland nyelvű flamand és a franciaajkú vallon pártok közti ellentétek áthidalásával, kormánykoalíció létrehozásával.<br /><br /> <a href="http://www.mno.hu/portal/795778" target="_blank"><strong>• A nacionalisták elutasították a javaslatokat</strong></a>

MNO
2011. 07. 08. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elio Di Rupo, akinek a pártja Vallóniában megnyerte a tavaly júniusi választásokat, sokadik volt azok sorában, akiket az uralkodó az államszerkezeti reform olyan kereteinek a kidolgozásával bízott meg, amely keretek elfogadhatók lennének mind a belga szövetségi állam megőrzésére törekvő vallon, mind a Flandria függetlenedésére, a szövetségi kötelékek meglazítására, majd elszakítására törekvő flamand pártok számára.

Flandriában a Bart De Wever vezette, N-VA rövidítésű nacionalista párt győzött a 2010-es választásokon. II. Albert az elmúlt bő egy évben már szinte minden elképzelhető változatot „megjátszott”, de az általa felkért politikusok sorra csődöt mondtak, egyikük sem tudott kormányképes szövetségi koalíciót összetákolni.



(Fotó: Reuters)

Elio Di Rupo, a vallon szocialisták vezetője most immár második körben próbálkozott, és minden eddiginél nagyobb engedményeket kínált fel a flamandoknak – cserébe azonban ahhoz ragaszkodott volna, hogy az N-VA ne kormányon kívülről kritizáljon folyamatosan mindent, hanem vállaljon felelősséget a szövetségi kabinetben.

Miután már lényegében az összes többi számottevő párt kimondta Di Rupónak az „igen, feltéve ha” tartalmú választ, minden szem Bart De Weverre szegeződött, aki azonban csütörtökön – szemrebbenés nélkül – elégtelennek minősítette Di Rupo ajánlatait.

A király egyes belga belpolitikai elemzők szerint talán még egy kísérletet tehet – megpróbálhatja újra De Wever nyakába varrni a kormányalakítási próbálkozás felelősségét –, de egyre többen vélik úgy, hogy ősszel elkerülhetetlen lesz Belgiumban az előre hozott parlamenti választás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.