Feldarabolnák a Murdoch-birodalmat

Az ellenzékkel szavazna a kisebb kormánypárt, hogy megakadályozza a Murdoch-birodalom további nagy-britanniai terjeszkedését – írja a The Guardian. A liberális-demokraták több jelentős politikusa is arról beszélt, ha a Munkáspárt ezt indítványozó javaslata „nem lesz túl pártoskodó”, hajlandóak azt elfogadtatni akár a toryk ellenében is. Jövő évtől nem lehetne hagyományos izzókat használni az Egyesült Államokban – tudósít a Bloomberg.

Kovács N. László
2011. 07. 10. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Az ellenzékkel szavazna a kisebb kormánypárt, hogy megakadályozza a Murdoch-birodalom további nagy-britanniai terjeszkedését – írja a The Guardian. A liberális-demokraták több jelentős politikusa is arról beszélt, ha a Munkáspárt ezt indítványozó javaslata „nem lesz túl pártoskodó”, hajlandóak azt elfogadtatni akár a toryk ellenében is.

Rupert Murdoch médiamogul cége, a News Corporation éppen a BSkyB nevű brit televíziós csatorna megvásárlásán munkálkodik, melyet a hírek szerint az amerikai Fox News mintájára politikai hírcsatornává alakítanának át. A vállalat így is több jelentős lapot (a The Times napilapot és a The Sun bulvárlapot) birtokol, a kritikusok szerint a televíziós csatorna átvételével aránytalanul nagy hatalomra tenne szert a brit médiapiacon. A kormány azonban eddig nem emelt kifogást a vásárlás ellen, állítva, az semmilyen szabályt nem sért meg. A kiadó azonban harmadik lapjával, a megszüntetett News of the Worlddel most első számú közellenséggé vált a szigetországban, ráadásul rendőrségi nyomozás is folyik ellene. A Munkáspárt ezért leszögezte, amíg folyik a nyomozás és nem oldódik meg a felelősség kérdése, akár parlamenti szavazással is kész megakadályozni a tranzakciót.

„A héten a botrányos részletek mellett az is kiderült, a News Corporation a Helyreigazítási Bizottságnak is hazudott – fogalmazott Ed Milibad, a Munkáspárt vezetője. – Ezek után a kormány ragaszkodik hozzá, hogy az üzlet létrejöhet, egyedül az NC adott szavára alapozva. Az események tükrében nem hiszem, hogy ez elégséges. Üzenem a miniszterelnöknek: ha 72 órán belül nem változtat álláspontján, kénytelenek leszünk a parlament elé vinni a kérdést, amit pedig nem szeretnénk”.

Az ellenzéki párt egyedül nem sokra menne az alsóházban, több jelentős liberális-demokrata politikus azonban jelezte, ha elfogadható a javaslat, hajlandóak lesznek igennel szavazni rá. Chris Huhne energetikai miniszter és Simon Hughes, a párt alelnöke is úgy nyilatkozott, ha a javaslat a törvény keretein belül marad, és nem túl pártoskodó, hajlandóak támogatni azt. „A bevásárlás nem történhet meg a bűnügyi vizsgálat lezárultáig – ez az én véleményem, és társaim előtt is ezt fogom hangoztatni” – fogalmazott Hughes. Lord Oakeshott, a liberális-demokraták felsőházi politikusa már keményebb szavakat használt. „Meg kell állítanunk a BSkyB eladását, aztán feldarabolni a Murdoch-birodalmat – szögezte le. – Egyszerűen túl nagy a hatalma – azt sem engednénk, hogy például a Tesco 40 százalékban részesedjen a piacból. Nem csupán erről az egy tranzakcióról van szó, hanem demokráciánk védelméről is”.

Lehetséges, hogy a konzervatívok is meghajolnak a közvélemény felháborodása előtt. Philip Hammond tory közlekedési miniszter legalábbis úgy nyilatkozott, az üzletet ő is ellenzi, de a Munkáspárt indítványához csak akkor hajlandó csatlakozni, ha az „nem kényszeríti a kormányt a törvény megszegésére”.

David Cameron lába körül egyébként forrósodik a talaj – két liberális-demokrata politikus (a fent említett Huhne és az egykori pártelnök, Lord Ashdown) is kijelentette, a miniszterelnök tudott egykori sajtófőnöke, Andy Coulson múltjáról. A kommunikációs igazgatót, aki korábban a NotW szerkesztője volt, a rendőrség hallgatta ki az illegális gyakorlatban játszott szerepéről.

Bloomberg (bloomberg.com)

Jövő évtől nem lehetne hagyományos izzókat használni az Egyesült Államokban. A modernebb fénysugárzókra való átállás több milliárd dollárt spórolna meg az államnak, a máskor kifejezetten takarékos republikánusok azonban a tiltás visszavonása ellen lobbiznak – írja a Bloomberg.

A Joe Barton által vezetett csoport szerint az egyébként még George W. Bush elnöksége idején elfogadott törvénnyel a kormányzat túllépi hatáskörét, és feleslegesen szól bele az állampolgárok életébe a kevésbé hatékony izzók betiltásával. (Barton egyébként az a képviselő, aki tavaly bocsánatot kért a történelem legsúlyosabb olajkatasztrófáját okozó BP olajcégtől, amiért a kormány 20 milliárd dollárral „megvágta”). Számítások szerint a törvény 12,5 milliárd dolláros megtakarítással járna az állampolgárok számára, ráadásul a csökkentett energiafelhasználás révén a környezetszennyezést is csökkentené. Tehát gyakorlatilag mindenki jól járna vele, kivéve az energiacégeket, melyek heves lobbi-tevékenységének köszönhetően a javaslatot a jövő heti szavazáson visszavonhatja a képviselőház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.