Felszakadóban a spanyol polgárháború sebei

Ahogy közeleg július 18., a polgárháború kitörésének 75. évfordulója, a spanyolországi sajtóban úgy élesedik a hangnem a két egykori ellenséges tábor, a jobb- és a baloldal között a történtek rendezetlensége miatt. A portugál hetilap, az Expresso megkeresett egy számítástechnikus fiatalembert, akiről egyes amerikai blogok azt állítják, hogy ő lehet a sikeres kibertámadásokat indító egyik hackercsoport, a LulzSec vezetője.

2011. 07. 15. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com – Spanyolország

A jobboldali vezetésű madridi autonóm tartomány televíziója, a Telemadrid még kedden emlékezett meg a polgárháborúhoz (1936–1939) vezető egyik gyilkosság 75. évfordulójáról. Az egyik katolikus egyetem jóvoltából a csatorna kölcsönkapta és le is vetítette azt a dokumentumfilmet, amelynek az a témája, hogy a szocialista rohamosztagosok ezen a napon hogyan rabolták el és ölték meg a húszas évek diktatúrájának – 1923–1930 – egyik volt miniszterét, José Calvo Sotelót 1936. július 13-án. A főváros tévéje arra készül, hogy dokumentumfilm-sorozatot készít a polgárháborúról, amit a helyi szocialista képviselők határozottan elleneznek – írta az El País. Már csak azért is, mert a következő sorozat a madridi csata egyik még mindig tisztázatlan eseményét, az 1936 novembere és decembere között Paracuellos del Jaramánál történt több ezer fogoly kivégzését mutatná be. A filmben a kommunista párt (PCE) szerepét is bemutatnák.

Expresso.clix.pt – Portugália

A hetilap megkereste Hugo Carvalhót, akit amerikai blogokban a LulzSec-csoport vezetőjének tartanak, mert úgy vélik, hogy ő lehet a mitikus „Sabu”, aki feltörte a CIA és a Sony szervereit. A fiatalember tagadja a feltételezéseket, és a folyamatos amerikai zaklatások miatt – közzétették telefonszámát és lakcímét is – már elment a portugál bűnügyi rendőrségre, hogy panaszt tegyen rágalmazás és zaklatás miatt. Az egyik feljelentett blog a „Jester’s Court”, amelyik arról híres, hogy közli azoknak a hackereknek a személyazonosságát, akik támadásokat intéznek az Egyesült Államok kormányának oldalai ellen.

Carvalho, aki a hálózati informatika szakértője, elmondta a hetilapnak, hogy 2009-ben adta el domain nevét, amelyet most az övének tartanak, és fogalma sincs, ki vette meg, mert csak egyszer tárgyaltak egymással e-mailen. Bár akarata ellenére nem lebecsülendő szervezetek figyelmének középpontjába került, azért jó is történt vele: két portugál technológiai cég is állást ajánlott neki, de nemet mondott mindkettőre, mert nem tud annyit, mint az a bizonyos „Sabu”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.