Fokvárosból készül a parlamentbe

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy fokvárosi jelöltek is indulnak az őszi svájci nemzetgyűlési választásokon. A Die Presse arról tudósít, hogy immár a sokadik külpolitikai programot ejti érdektelensége okán az osztrák kancellár.

2011. 07. 15. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger

Hétszázezer svájci él külföldön, ősszel ők is választhatnak és választhatóak. Rolf Schudel 1969-ben vándorolt ki Dél-Afrikába Basel környékéről. A népszavazás 1992-ben nyitotta meg előtte annak lehetőségét, hogy beleszóljon a svájci politikai életbe, és most a berni törvényhozásba készül, a Svájci Néppárt (SVP) nemzetközi listáján. Zürichben, a legnagyobb lélekszámú kantonban 34 képviselői hely sorsáról döntenek, ahol az SVP nemzetközi részlegének listáján 17 jelölt szerepel. Külön külföldi svájci listát állítanak a szocialisták is, bár lényegesen kisebb terjedelemben. A néppárt országosan nyolc kantonban, összesen 54 jelölttel indul, a szocialistáknak két kantonban van ilyen listájuk. A liberálisok és a kereszténydemokraták néhány prominens külföldi svájcija az országos listájukon szerepel.

Die Presse

Werner Faymann osztrák kancellár a lengyel elnökkel való tárgyalásait hat nappal a találkozó előtt mondta le. Broniszlaw Komorowszki emiatt nem neheztelt, de a színfalak mögött csodálkoztak a lengyel diplomaták. Nedeljko Bilalic kancellári szóvivő főnöke távolmaradását magánjellegű kötelezettségekkel magyarázta. Faymann hivatalba lépése óta javított angol tudásán, számos fontos látogatást tud a háta mögött, a brüsszeli parketten is magabiztosan mozog. Hirtelen távolmaradásai azonban máig jellemzik. Faymann a világ kérdései után sohasem mutatott lángoló érdeklődést, mivel a kancellár prioritásai elsőrendűen belpolitikaiak. Elméletben a politikusnak tényleg egyetlen esélye van, mégpedig hogy nemsokára az egyetlen európai szocialista kormányfő lehet, azonban 2012-ben lassan elkezdődik az osztrák kampány, ami Faymann-nak garantáltan fontosabb lesz, mint a külpolitika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.