Gond lesz a málnapiacon

Idén először bodzát is felvásárol a főként bogyósgyümölcsök termesztésével, felvásárlásával és értékesítésével foglalkozó Berkenyei Faluszövetkezet. Nyugat-Nógrádból a gyümölcsök 90 százalékát osztrák, német, svéd és francia piacra exportálják – mondta Schmidt Szilárd, a Faluszövetkezet elnöke kedden.

MNO
2011. 07. 12. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyümölcs 70-80 százaléka a TÉSZ-en (termelői értékesítő szervezeten) keresztül érkezik a Faluszövetkezethez, a TÉSZ-nek 350 tagja van Nógrád megyében – mondta az elnök. Közlése szerint az idei várható málnatermés 200-250 tonna, a ribizlié 200-300 tonna, a meggyé megközelíti a 400-at, szilvából 200-300, míg szederből 100 tonnára számítanak.

A Faluszövetkezet a gyümölcsök 10 százalékát adja el friss piaci áruként Szlovákiában, illetve Magyarországon működő bevásárlóközpontoknak, 90 százalékát pedig fagyasztott áruként értékesíti Ausztriában, Németországban, Svédországban és Franciaországban. A Faluszövetkezet vevői közé tartozik az élelmiszer-ipari piac legmeghatározóbb szereplője, a Nestlé is.

Korábban a málna volt a meghatározó Nógrádban mennyiségben és értékben is, ezt a szerepet már átvette a meggy. Schmidt Szilárd kitért rá, hogy a chilei málnára vonatkozó exportvám eltörlése óta 20-30 százalékkal csökkent a Dél-Amerikából érkező gyümölcs ára, és a chilei málna most olyan áron jön az Európai Unióba, mint amennyiért a Faluszövetkezet veszi át a termelőktől – jelenleg kilóját 400 forint körül –, ez pedig a hazai málnapiac hanyatlását vetíti előre. Az elnök közölte: augusztustól, most először már több száz tonna bodzát is felvásárolnak, amit szintén fagyasztva szállítanak majd joghurtokhoz, gyümölcslevekhez, szörphöz, lekvárhoz, illetve színezékként.

Az 1992 óta működő Berkenyei Faluszövetkezet termelőként maga is tagja a TÉSZ-nek, 35 hektárnyi gyümölcsösön és 120 hektárnyi szántón gazdálkodik. Mint az elnök elmondta, a TÉSZ megalakulása előtt 200 környékbeli termelő dolgozott, de a termelés az utóbbi öt-tíz évben úgy visszafejlődött, hogy ami addig 2-3 faluból jött be, az most 30-ból.

Az évi 700-800 millió forintos árbevétellel rendelkező, több lábon álló Faluszövetkezet 50 embert alkalmaz állandóan, gyömölcsidényben 80-100 főt is, a mezőgazdasági termelés mellett hűtőházat és panziót is működtet. Az árbevétel 70 százalékát az egész évben folytatott hűtőházi tevékenység adja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.