Habsburg Ottó öröksége

A Die Presse főszerkesztője szarkasztikus stílusú írásában állítja, Habsburg Ottó azokat az értékeket képviselte, ami az EU-ból és Ausztriából hiányzik. A Focus beszámol arról, hogy bekövetkezett, amitől a rendőrök tartottak, újra erőszakoskodott az emberi jogi alapon szabadon bocsátott bűnöző.

2011. 07. 16. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Michael Fleischhacker Ami Habsburgból marad című cikkében rajzolja fel az elhunyt trónörökös érdemeit. Habsburg Ottó az 1918-ban és 1945-ben teremtett tényekbe beletörődött. A valóságérzete okán eltemette az édesanyja által életben tartott álmokat, de kitartott amellett, hogy a közép-európai népeket szabadon és egyesülten lássa. Az egykori monarchia szélein, ahol most az EU határai húzódnak, máig él a mítosza, már csak azért is, mert egy évszázaddal később is képes volt olyat nyújtani, amire az EU máig nem képes: egy kulturális olvasatot az összetartozásról.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin Élesen bírálják a szabadlábra helyezett szexuális bűnözőkkel szembeni bánásmódot című cikkében tudósít a felháborító esetről. A 49 esztendős Heinz K.-t azzal vádolják, hogy januárban Dortmund belvárosában egy kislányt a mélygarázsba csábított és megerőszakolt. A nyomozók a hátrahagyott DNS-minta alapján bukkantak a nyomára. 1992-ben már nemi erőszak miatt elítélték. A férfit az európai emberi jogi bíróság (EGMR) döntése miatt bocsátották szabadon, és 2010. szeptember óta élt Dortmundban. A szabadonbocsátás után 2009 végéig intenzív megfigyelés alatt állt, majd ez év elején lazítottak az ellenőrzésén.

Az EGMR az utólagos biztonsági őrizetben tartást 2009 decemberében az emberi jogokkal ellentétesnek nyilvánította, mert alig valamivel különbözik a letartóztatástól. Ennek következtében az alkotmánybíróság ez év májusában minden erre vonatkozó jogszabályt hatályon kívül helyezett. S előírta, hogy a törvényhozók 2013-ig szabályozzák újra a kérdést. Egyedül a rendkívül veszélyes és pszichikailag zavarodott tetteseket szabad a büntetés lejárta után elzárva tartani.

A német rendőrszakszervezet (DPolG) – tekintettel a dortmundi esetre – gyors cselekvést követelt a tartományoktól. Az ő feladatuk az új jogszabályi környezet megteremtése, ami lehetővé teszi a bűnözők ismételt őrizetbe vételét – nyilatkozta Rainer Wendt, a szakszervezet elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.