Hacker törte föl a Moody’s oldalát

A portugál sajtóban sorra jelennek meg a lakossági reakciók a Moody’s hitelminősítő ügynökség keddi leminősítésére, amellyel gyakorlatilag bóvlivá tette a portugál értékpapírokat. A brazil sajtó vezető híre: lemondott Alfredo Nascimento, a brazil kormány közlekedésügyi minisztere, aki egy hónap alatt már a második távozó kormánytag Dilma Rousseff elnök csapatából.

2011. 07. 08. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Expresso.clix.pt, Jornaldenegocios.pt, Diarioeconomico.com – Portugália

Az Expresso című hetilap összegyűjtötte a Moody’s leminősítése miatt felháborodott lakosok néhány szellemes videoreakcióját a Facebookon és a YouTube-on, amellyel ők is kifejezték sokatmondó véleményüket az ügynökségről. A tömeges reakciónak nagy lendületet adhatott Pedro Santos Guerreiro, a Jornal de Negócios főszerkesztőjének szerdai vezércikke, amelynek már címében is keresetlen kifejezéssel, szemétládáknak nevezte a leminősítés mögött állókat. Az egyik portugálnak sikerült bejutnia a Moody’s honlapjára is, majd rövid, lényegre törő, képpel ellátott üzenetet hagyott a három legbefolyásosabb hitelminősítő ügynökségnek.

A portugál kincstári és állami hitelkezelő alap (IGCP) vezetője arra kérte csütörtökön írt levelében a külföldi befektetőket, hogy hagyják figyelmen kívül a hitelminősítők besorolását. A Moody’s közben szerdán és csütörtökön is folytatta a leminősítéseket – ekkor is négy részben állami vállalat volt az áldozat –, de pénteken az újabb négy kiszemelt cég egyelőre megúszta a Moody’s hitelrontását. Az Expresso emlékeztette pénteki írásában az olvasókat, hogy a Moody’s még tavaly januárban jósolta meg Görögország és Portugália lassú halálát.

A jobboldali államfő, Aníbal Cavaco Silva arra kérte az ország mezőgazdasági cégeit, hogy mozgósítsák minden erejüket, hogy a kivitel növelésével hozzájárulhassanak a túl nagyra nőtt és költséges élelmiszerimport csökkentéséhez. Az elnök hangsúlyozta a sajtónak, hogy Portugáliának minden adottsága megvan a termőföld jobb kihasználásához. A tőzsdén azonban nem túl rózsás a helyzet, mert ismét piros tartományban mozognak a lisszaboni parketten a húszból 18 irányadó cég részvényeinek értékei, és délután háromkor ismét 1,6 pontos esésnél álltak a mutatók. Még rosszabb fejlemény, hogy a három évre szóló államkötvények hozama újabb rekordot döntve meghaladta a 19 százalékot is (19,15 ponttal).

Folha.uol.com.br, Estadao.com.br, Correiobraziliense.com.br – Brazília

Alfredo Nascimento a múlt héten még kicsapta azt a négy munkatársát, akit összefüggésbe hoztak a tárcánál zajló korrupciós esetekkel – kedvezményekért cserébe állami megbízásokat ajánlottak meg cégeknek. A miniszter viszont azért mondott le, mert a négy beosztott eltávolítása után megugrott az ellene szóló feljelentések száma, de hangsúlyozta, hogy messzemenőkig együttműködik a hatóságokkal, hogy kiderítsék, mennyi alapjuk van az említett panaszoknak.

Nascimento előtt június 6-án az első brazil elnöknő, Dilma Rousseff gazdasági csúcsminisztere, António Palocci volt kénytelen távozni szintén korrupció gyanúja miatt. Hétfőn az elnöknő magánbeszélgetésre rendelte magához Nascimentót, de az utána kiadott közleményben biztosította miniszterét támogatásáról. A számvevőszék (CGU) emberei az államfő utasítására számos számítógépet vittek magukkal a közlekedési minisztériumból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.