Hajókirándulásokkal növelnék a párt bevételét

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy az SPD cége hajókirándulások szervezésével növelné a párt bevételét. A Die Presse beszámol egy háborús bűnös, volt KGB-tiszt szabadon bocsátásából kirobbant osztrák–litván diplomáciai vitáról.

2011. 07. 21. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung – faz.net

A konzervatív német napilap Az SPD holding hajókirándulásokat kíván szervezni című cikkében tudósít a szociáldemokraták újabb vállalkozásáról. A Német Nyomda és Kiadótársaság (DDVG) tavaly, 1993 óta először, ismét nettó veszteséget produkált. A szociáldemokraták médiaholdingja az adók kifizetése után 14,3 millió eurós hiány csinált, közölte Jens Berendsen ügyvezető Hamburgban.

A DDVG többek között regionális lapokban, mint a Westfälische Rundschauban, a Hannoverische Allgemeinében és a Sächsische Zeitungban, valamint az országos terjesztésű Frankfurter Rundschauban rendelkezik részesedéssel. Ez utóbbiban 40 százalékos részesedéssel.

Berendsen kijelentette, a veszteségek döntően abból eredtek, hogy a DDVG leírta néhány veszteségét és lemondott néhány hitel visszafizetéséről. E leírások nagyságrendje elérte a 23 milliót, melyek túlnyomó többségében a Frankfurter Rundschau (FR) javára történtek. Közelebbit a történésekről nem kívánt Berendsen mondani.

A nettó veszteség ellenére a médiaholding, mint az előző évben, az idén is 7,7 millió eurót utalt át az SPD-nek. „Abban a gazdasági helyzetben vagyunk, hogy nyereséget fizessünk” – nyilatkozta Berendsen, tekintettel a DDVG saját tőkéjére. Ez a tavalyi évben közel 21 millió euróval csökkent, 66,6 millió euróra.

Miközben a DDVG alap működési területén, a kiadói tevékenységében továbbra is nehéz idők elébe néz, addig Berendsen a holding utazási részlegével szeretne még többet keresni. Eddig az utazási iroda az SPD-tagok utazásait – például a kongresszusokat – szervezte.

Tavaly a berlini székhelyű cég 8 milliós forgalmat bonyolított és 240 000 eurós nyereségre tett szert. A jövőben szeretne többet keresni elsősorban a jól szituált, nem párttag turisták körében. Ezért a DDVG jövő májusban szeretné piacra dobni a MS Princess Daphne nevű luxushajót.

Berendsen kijelentette: a DDVG nem veszi meg és nem üzemelteti a hajót, viszont minden eladott jegy után százalékot kap. A rendezvény szünetében olyan elképzelések is elhangzottak, hogy olyan ismert szociáldemokrata politikusoknak, mint Egon Bahr a fedélzeten történő megjelenésével kívánják vonzóvá tenni az utakat.

Die Presse – diepresse.com

A konzervatív bécsi napilapban Paul Flückiger „Úgy tűnik, mintha Ausztria kibúvót keresne” címmel készített interjút Remigijus Simasius litván igazságügy-miniszterrel egy feltételezett háborús bűnös szabadon bocsátása miatti diplomáciai válságról.

Litvánia és Ausztria a lengyelországi Sopotban megállapodott abban, hogy felállít egy közös munkacsoportot, melynek a feladata lesz az úgynevezett Golovatov-ügy tisztázása. Az állítólagos háborús bűnös, akit rövid ideig a bécsi repülőtéren fogva tartottak, már ismét szabadlábra került. A miniszter szerint ennek ellenére azért fontos a kérdés tisztázása, mert az ügyet egy harmadik fél, Moszkva propagandacélokra kívánja felhasználni.

Az orosz sajtó azt állítja, hogy a Golovatovot Moszkva beavatkozását követően engedték el. Teszi ezt annak ellenére, hogy Beatrix Karl igazságügy-miniszter egyértelműen cáfolta ezt az állítást. Ráadásul az orosz fél számára az osztrák lépés annak a bizonyítéka, hogy a Golovatov ellen kiadott vilniusi nemzetközi elfogatóparancs politikai okokból született.

Simasius cáfolta azt az osztrák védekezést, hogy a litván hatóságok hiányos iratokat küldtek volna Golovatov kiadatása érdekében. A dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy 1991 elején olyan KGB-s alakulatot vezetett, amelyik felelős 14 személy haláláért és több mint száz személy sebesüléséért. Ez világos háborús bűncselekmény – érvelt a miniszter, aki cáfolta azokat a híreket, miszerint a litván hatóságok késedelmeskedése vezetett volna az őrizetbe vett férfi elengedéséhez.

A vilniusi hatóságok hiába érdeklődtek az osztrák szerveknél, nem kaptak választ arra, hogy pontosan még mit hiányolnak a kiadatáshoz. De ha lettek volna még tisztázatlan pontok, akkor is érthetetlen, miért engedték el 24 óra után Golovatovot, miért nem használták ki a rendelkezésre álló 48 órás határidőt.

Jelenleg úgy tűnik, Ausztria kibúvót keres, s mintha jobban érdekelnék Bécset Golovatov jogai, mint az általa elkövetett bűnök. Miközben mintha az egész EU-t nem igazán érdekelné egy háborús bűncselekmény tisztázása.

Simasius azzal magyarázta a litván közvélemény felháborodását, hogy a közelmúltban emlékeztek az 1991. január 13-i szovjet intervenció huszadik évfordulójára. Ezért a volt KGB-tiszt letartóztatását, majd szabadon bocsátását a litvánok küzdelmük kigúnyolásaként értékelték.

Golovatov vezette az Alpha nevű különleges egységet, amellyel Moszkva a szovjet rendszert kívánta visszaállítani és a függetlenségi törekvéseket leverni. Minden litván emlékezetében élénken élnek azok a képek, amikor a biztonsági erők a békés tömegbe lőttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.