Hamarosan a bevallottan homoszexuálisok is lehetnek katonák

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóértesülések szerint pénteken bejelenti, hogy nincs akadálya, hogy hatályon kívül helyezzék azt a törvényt, amelynek alapján elbocsátották a hadseregtől, aki nyíltan vállalta, hogy homoszexuális.

MNO
2011. 07. 22. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott törvény a „ne kérdezd, ne mondd” elv alapján kimondta, hogy a seregnél hivatalosan nem kérdezhetnek rá a katonák nemi identitására, ők pedig nem kötelesek azt felfedni. A bevallottan homoszexuális egyéneket viszont nem vették állományba, a már a fegyveres erők kötelékében lévőket pedig leszerelték. Az eltelt 18 évben több mint 13 ezer embert bocsátottak el emiatt a seregtől.

A kongresszus tavaly decemberben megszavazta a jogszabály eltörlését, és ezt Barack Obama elnök is ellátta kézjegyével, teljesítve az elnökválasztási kampányban tett ígéretét. Az új szabály azonban csak azután léphet életbe, hogy a hadsereg megállapította, hogy az újítás nem befolyásolja károsan a katonák harcképességét. Az új védelmi miniszter, Leon Panetta és Mike Mullen, az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke várhatóan helyi idő szerint péntek délután teszi meg ezt a bejelentést. Ezután még 60 napot kell várni, amíg a törvény végrehajtható lesz.

A melegjogi szervezetek régi célja volt az 1993-as törvényben leírt gyakorlat megváltoztatása. A decemberi kongresszusi szavazás előtt jelent meg egy nagyszabású felmérés eredménye, amely szerint a hadseregben a katonák 70 százaléka támogatja a melegekre vonatkozó korlátozás megszüntetését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.