Hárommillió kígyót tenyészt évente a falu

Kínában van a világ egyes számú kígyófészke, egy falu, amelynek 160 háztáji gazdasága évente hárommillió kígyót tenyészt. A csöcsiangi álmos kis település egyúttal a világ egyik legmérgesebb helye, mivel kobrák, viperák hemzsegnek benne mindenütt, de akad bőven óriáskígyó is a „jószágállományban”.

MNO
2011. 07. 19. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hüllők között sok a hízókígyó, ezek konyhákban, éttermekben végzik, a mérgesekért pedig a hagyományos gyógyszerek készítői kapkodnak. Nemcsak a méregre fáj a foguk, hanem a kígyómájra és az epehólyagra is, a kígyók minden porcikája hasznosul, a fejüktől a farkukig, a falu pedig évente több millió dollár bevételre tesz szert kígyótenyésztése révén, a hagyományos földművelésből ugyanakkor csak tengődne.

Az egész üzletág megszületése 1985-re nyúlik vissza, amikor is egy gazda, Jeng Honcseng elkezdte összefogdosni a környék kígyóit eladásra. Hamar rájött azonban, hogy kimerülhet a kígyólelőhely, ezért elkezdett a hüllők tenyésztésével kísérletezni. Három év alatt vagyonos ember lett „aranyat tojó” kígyói révén, falubelijei pedig követték példáját.

Jeng neve mostanra márkává vált. Bevételéből kutatásra is áldoz, termékpalettája a kígyópálinkától a szárított kígyón át az „instant” kígyóporig terjed. Ami a tenyésztés tudományát illeti, kezdetben csak összeengedték a hímeket a nőstényekkel, ám jó ideje nagyon tudatos a szaporítás. Megtanulták kiválasztani a legjobb „tojókat” tenyészkígyóknak, a tojásokat inkubátorokban keltetik, hogy minél kevesebb legyen a növendékveszteség. Külön gondot fordítanak a hüllők étrendjének optimalizálására.

A falu kígyóterméséből külföldre is kerül, egyebek közt az Egyesült Államokba, Németországba, Japánba, Dél-Koreába. A mezőgazdasági ágazat sajátossága, hogy életveszélyes. Jó pár falubelit mart már meg kígyó, ám ellenszérummal sikerült megmenteni életüket. Akad azonban olyan lakos is, akinek örökre elment a kedve egy kiadós viperamarás után a kígyótenyésztéstől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.