Hazánk a Top 3-ban

Nőtt a hazai vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2011 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte az Ernst & Young legújabb felmérésére hivatkozva szerdán.

MNO
2011. 07. 27. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a tranzakciók számát tekintve régiós szinten a Top 3-ban van Magyarország, Lengyelország és Törökország után. Az idei év első felében a tranzakciók száma Magyarországon 69 volt. Ez 35 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti 51 ügylethez képest. A bővülés jelentősen meghaladta a vizsgált országok (Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország) esetében tapasztalt átlagosan 5 százalékos tranzakciószám-emelkedést.

A közleményben megjegyzik, hogy bár a vizsgált országok mérete, háttere és gazdasági növekedése eltérő, többségükben az M&A tevékenység volumene nőtt, az M&A piac csak négy országban zsugorodott. A közlemény szerint a tranzakciók értékét az ügyletek 46 százalékában hozták nyilvánosságra. Ez az arány jelentősen magasabb, mint az egy évvel ezelőtti 27 százalék.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a magyarországi M&A piac becsült mérete 2010 első féléve és 2011 első féléve között 21,3 százalékkal, 1,1 milliárd dollárról 1,4 milliárd dollárra nőtt. Ugyanakkor ebben az időszakban a százmillió dollárt meghaladó, nagy értékű ügyletek száma 2-ről 1-re csökkent. A százmillió dollárnál kisebb tranzakciók átlagos értéke 9 millió dollár volt 2011 első felében, ami 6 millió dolláros csökkenés 2010 első feléhez viszonyítva. Ez elsősorban a Jeremie program részeként létrejött tranzakciók számának emelkedésével magyarázható.

A közleményben megjegyzik, hogy a piacméret becslésekor nem vették figyelembe a Mol Nyrt. 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlását az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Az ügyletek túlnyomó többségét minden országban stratégiai befektetők kötötték, a régiót tekintve 76 százalékos összesített arányban. A pénzügyi befektetők aránya Magyarországon volt a legnagyobb, utána Románia, Szlovénia és a Cseh Köztársaság következett. A magyar tranzakciók 39 százalékában szerepeltek pénzügyi befektetők, szemben az előző időszak 29 százalékával, ami szintén a Jeremie program sikeres elindulásával kapcsolható össze. 2011 első félévében a magyar tranzakciós piacot a belföldi ügyletek uralták, az összes ügylet 67 százaléka volt. A külföldre irányuló ügyletek száma 2011 első félévében a tranzakciók összesített számához viszonyítva alacsony maradt. 2011 első félévében az összes ügylet mindössze 3 százaléka irányult külföldre. Magyarországon leginkább amerikai, cseh, lengyel és holland cégek fektettek be, míg a magyar cégek Szlovéniát és Lengyelországot vették célba felvásárlásaikkal. Magyarországon az ügyletek száma alapján a szolgáltató szektor volt a legvonzóbb, 2011 első felében 12, 2010 első felében pedig 10 ügylettel. Ezt a telekommunikációs és a médiaszektor, valamint az informatika követte, utóbbi részesedése 2011 első félévében nőtt az előző évhez viszonyítva. A tranzakciók értéke 2011 első felében a vegyipari szektorban volt a legnagyobb, utána pedig a gyártás következett.

A közlemény szerint a régióban a legaktívabb célágazat (a tranzakciók száma szerint) a gyártó szektor volt, amelyben 2011 első felében 86 ügyletre került sor. Ezt a szolgáltató ágazat, valamint az energia és bányászat követte.

Érték alapján a legnagyobb tranzakciók a telekommunikációs és médiaszektorban, a vegyiparban, valamint a banki és a pénzügyi szolgáltatások területén zajlottak le. Minden országnak megvolt a legnépszerűbb ágazata, de a gyártás, illetve az energia és bányászat a legtöbb országban az első helyen szerepelt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.