Hét év alatt kilenc kormányátalakítás

A spanyol sajtóban a Zapatero-kormány átalakításáról számoltak be, amely 2004 óta már sorrendben a kilencedik. A portugál portálok jelentős része osztja az egyik legtekintélyesebb politológus, Marcelo Rebelo de Sousa véleményét: bár őket sújtják a hitelminősítők, valójában a görögöknek szánták a csapásokat, viszont így ők fogják meginni ennek a levét.

2011. 07. 11. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com, Elmundo.es, Abc.es, Lavanguardia.es, Elperiodico.com – Spanyolország

A spanyol kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero hétfőn közölte, hogy átalakította kormányát, miután vasárnap lemondott posztjáról belügyminisztere és első helyettese, Alfredo Pérez Rubalcaba. Az egykori rövidtávfutónak jut az a hálátlan szerep, hogy ne csak tisztes helytállásra készítse fel – a Néppárthoz (PP) képest több mint tízpontos hátrányba került – a szocialista pártot a választásokon, hanem nyerje is meg azt. Az elemzők máris fordulatot sejtenek, mert az új belügyminiszter-jelölt első beszédében máris üzent a bankoknak, tőlük várja a munkahelyteremtés nagyobb támogatását. A nyereségük egy részét új állások létrehozására kellene felajánlaniuk.

Rubalcaba helyére a tárca vezetésében 2004 óta kulcspozíciókat betöltő Antonio Camacho kerül, Zapatero első helyettese, a gazdaság és a pénzügyek felelőse Elena Salgado lesz, José Blanco, a fejlesztési tárca birtokosa pedig Rubalcaba szóvivői feladatait veszi át. Meglepetésre azonban Leire Pajín, az egészségügyi tárca felelőse a kormányhoz közeli Telecinco kereskedelmi tévécsatornának elmondta, hogy az új alakulat mindkét lehetőségre fel van készülve, tehát akár az őszre előre hozott választásokra is. Bár az új összetételű kormány is azt jelzi, hogy továbbra is a gazdasági intézkedésekre fog összpontosítani, a pénzpiacok erre a hírre nem megfelelő módon reagáltak. A madridi tőzsde (Ibex35) eséssel indította a hetet, és ami még aggasztóbb, hogy az államcsőd kockázata is emelkedett. A portugál Expresso szokásos összefoglalójában tudatta, hogy Spanyolország a nyolcadik helyen újra felkerült a CMA Datavision (londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport) tízes listájára (25,49 százalékos).

Expresso.clix.pt, Jornaldenegocios.pt, Dn.pt, Diario.iol.pt, Diarioeconomico.com – Portugália

Marcelo Rebelo de Sousa, a jelenleg kormánypárti PSD egykori elnöke és egyben politikai elemző meggyőződése, hogy a hitelminősítők igazából nem rájuk akarnak nyomást gyakorolni, hanem a görögökre, de előbb vagy utóbb ők fogják meginni a levét ennek a taktikának. Az egyetemi professzor hozzátette, nem lett volna szabad hagyni, hogy a görögök belépjenek az euróövezetbe. Rebelo de Sousa is csatlakozott azok csoportjához, akik valamilyen formában felelősségre akarják vonni a hitelminősítőket. Ez a hangulat odáig fajult, hogy több hitelminősítő szakértő azt javasolta az EU-nak, hogy azzal tudják a legnagyobb kárt okozni, ha egész egyszerűen nem veszik figyelembe véleményüket.

A portugál pénzügyek nem állnak jól. Az Ibériai-félsziget kisebbik országa őrzi „előkelő” második helyét (60,5) a csődlistán a görögök (84,51) és az írek (55,55) között. Elszállóban az állampapírok kamatai, a három évre szólókat már csak 20 százalék felett tudják értékesíteni. A tőzsde megállás nélkül esik, zuhan a PSI20 valamennyi értékpapírja. Egyöntetű vélemény, hogy Portugália lehet az adósságválság következő áldozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.