Hiába állták a sarat, nem voltak túl meggyőzőek

A német bankok jól állták a próbát, német pénzügyi szakértők mégsem találják eléggé meggyőzőnek a „mindössze” nyolc bukással zárult európai banki stresszteszt eredményét és további mélyrehatóbb vizsgálatokat tartanának szükségesnek.

MNO
2011. 07. 17. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans-Peter Burghof gazdaságkutató a dpa hírügynökségnek adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy már a stesszteszt forgatókönyvei is túl megengedő feltételezésekkel éltek. „Görögország esetében az adósság elengedést már egyáltalán nem lehet valószínűtlen feltételezésnek tekinteni” – mondta. Úgy vélte, a stressztesztnek ki kellett volna terjednie erre a lehetőségre is.

„A stresszteszt csak valószínű forgatókönyveket vett figyelembe, az pedig ízlés kérdése, mit tekintünk annak” – mutatott rá Burghof. Tény azonban, hogy „amennyiben államcsődre kerülne sor, számos banknak komoly nehézségekkel kellene szembenéznie és lényegesen kevesebb tőkével rendelkeznének mint azt szeretnék.”

A banki stresszteszt pénteken közzétett eredménye szerint a német bankok 7,5 százalékos tőkemegfelelési mutatóval vészelnének át egy krízishelyzetet, lényegesen magasabbal az Európai Bankhatóság (EBA) által megkövetelt 5,0 százaléknál. A megkövetelt szintet 16 európai bank teljesítette éppen hogy, közöttük két német bank, a NordLB és a HSH Nordbank.

A stresszteszt azt vizsgálta, mennyire képesek a bankok kiállni egy pénzügyi krízishelyzetet és szükségük lenne-e tőkefeltöltésre kockázati tartalékként.

A vizsgálat „túlságosan nagyvonalúan kezelte egy európai ország államcsődjének a lehetőségét” – fejtette ki Wolfgang Gerke banki szakértő a Saarbrücker Zeitung lapnak adott interjúban. „Mintha nem akarnák tudomásul venni, hogy Görögország az államcsőd küszöbén áll.” A vizsgálat azonban ezzel együtt is pontosabb volt az előzőnél, mivel a konjunkturális visszaesés tekintetében sokkal szigorúbb feltételezésekkel élt és kritikusabban kezelte a bankok aktíváit érintő helyzeteket is.

A Berenberg Bank vezető közgazdásza, Holger Schmieding pozitívumként emelte ki a Deutschlandradio Kultur adásában elhangozott interjúban, hogy a pénzügyi krízis által leginkább érintett bankok kiállták a stresszteszt próbáját. „Ami azt bizonyítja, hogy jó döntés volt a kockázatos eszközök kiszervezése, mivel ami a banknál megmaradt, az lehetőséget ad az ésszerű gazdálkodásra.”

Vezető európai pénzügyi politikusok fennen hangoztatják, hogy a mostani stresszteszt – szemben a tavalyival – nem marad következmények nélkül. A megfelelési mutatót csak szűk marginnal teljesítő bankokat a nemzeti felügyeletek szorosabb ellenőrzése alá vonják. A vizsgán megbukott bankoknak pedig három hónapon belül meg kell hozniuk a megfelelési mutató javításához szükséges intézkedéseket és az év végéig el kell végezniük a tőkeemelést. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor állami beavatkozással kell szembe nézniük – amint arra a 2008-as pénzügyi és banki válság során is volt példa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.