Így kerülhető el, hogy rémálommá váljon a nyaralás

A nyárral elérkezik a szabadságok és az üdülések ideje. Sokaknak azonban merő gyomorgörcs az otthontól távol töltött időszak. Ennek oka, hogy attól tartanak, mire hazaérnek, ellopják felügyelet nélkül hagyott értékeiket. Pedig ez a félelem néhány alapszabály betartásával jelentősen csökkenthető, és a rendőrség is speciális programmal segít.

Bittner Levente
2011. 07. 09. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó idő érkeztével egyre többen indulnak legalább néhány napra, de akár több hétre is nyaralni, vagy költöznek ki hétvégi házukba. Ilyenkor azonban több dolog is zavarhatja a pihenést. Nem elég, hogy aggódni kell az otthon maradt állatok miatt, de ennél is nagyobb félelmet okoz az elutazókban, hogy vajon mi lesz az üresen hagyott házzal vagy lakással.

Tippek és trükkök

Bár százszázalékos védelem nincs, azért a rendőrség ad néhány jó tanácsot, amelyet érdemes betartani annak érdekében, hogy ne történjenek kellemetlenségek. Először is alaposan ellenőrizzük, hogy bezártuk-e az ajtókat, ablakokat – ajánlja az Országos Rendőr-főkapitányság nyári tájékoztatója. Családi ház esetén jó, ha van néhány időzített vagy mozgásérzékelős lámpa, továbbá riasztó – ezekhez pedig nem árt, ha a villanyóraszekrény is zárva van, hogy a betörők ne iktathassák ki a védelmet. Valamint vigyázzunk arra is, hogy ne maradjanak a kertben olyan eszközök, amelyek segítségével könnyedén feljuthatnak a nyílászárókig.

Alapvető fontosságú, hogy ne kürtöljük világgá, hogy elutazunk, így óvakodjunk a a különböző közösségi portálokra kiírni, hogy „mostantól két hétig üres lesz a lakás”, főleg ha még a lakcímünk is meg van adva. Továbbá nem árt csökkenteni az ellopható értékek mennyiségét sem, így jó, ha nem marad otthon jelentős mennyiségű készpénz, illetve ékszer. A mindent alaposan megfigyelő tolvajok számára árulkodó jel a postaládát megtöltő újság. Az előfizetést ilyenkor ajánlott lemondani.

Barát és kártya

Mindenképpen hasznos egy barát vagy egy megbízható szomszéd segítségét is kérni. Ő ürítheti a postaládát, de számtalan más feladat is hárulhat rá. Így ő gondoskodhat arról, hogy a redőnyök, függönyök ne álljanak napokig leengedve, illetve behúzva – jelezve a betörőknek, hogy nincs otthon senki. Esténként ajánlott néhány órára a villanyt is felkapcsolni a házban, továbbá szemétszedési napokon a kukát kihelyezni – még üresen is.

Látható, hogy számtalan megoldással mi magunk is növelhetjük az üresen hagyott ingatlan biztonságát, de a rendőrség és a polgárőrség is gyakrabban járőrözik. Speciális programok is indultak, amelyek ma már egyre több településen gondoskodnak a nagyobb nyugalomról. Ezek egyike a nyaralókártya-program (egyes helyeken távollétet bejelentő kártyának hívják).

A külföldi minta alapján indult akció meghonosítása a Balmazújvárosi és a Szekszárdi Rendőrkapitányság nevéhez fűződik, előbbi 2005-ben, utóbbi egy évvel később (egymástól függetlenül) indította el a programot, amely ezt követően terjedt el az ország különböző kapitányságain, így például Szerencsen, Encsen, Pakson, Edelényben és vonzáskörzetükben is. A program lényegi elemei mindenhol megegyeznek, az akció időtartamában, illetve elnevezésében vannak inkább eltérések. Encsen például nem a nyaralások, hanem az elszaporodott betörések, valamint az idősek biztonságérzetének növelése miatt ajánlották fel a lehetőséget a lakóknak az év teljes időtartamában.

Megszűnt betörések

Mint Buda Bernadett, a Szekszárdi Rendőrkapitányság sajtóreferense az MNO-nak felidézte, a nyaralókártya 2006-os bevezetésével kettős céljuk volt: egyrészt a nyári lakásbetörések visszaszorítása, másrészt a lakosság és a rendőrség kapcsolatának javítása. Az akció minden évben május 15-én indul, és szeptember 15-én ér véget, de természetesen ha valaki néhány nappal később érkezik haza, az ő ingatlana sem marad felügyelet nélkül – tette hozzá.

A program lényege, hogy a nyaraló elutazás előtt kitölti a ma már a szekszárdi rendőrség honlapjáról is letölthető nyaralókártyát, majd leadja a kapitányságon. Ezt követően pedig a járőrök naponta egy-két alkalommal – de szigorúan nem szabályos időközönként – útba ejtik a megadott címet és alaposan körülnéznek. Ellenőrzik a nyílászárókat, beszélgetnek a szomszédokkal, majd ha mindent rendben találtak, kitöltenek egy látogatási kártyát, amelyre felírják azt is, mikor jártak ott. A nyaralókártyán meg kell adni egy közelben lakó személy adatait, aki értesíthető lenne betörés esetén.

Ilyenre azonban eddig még nem került sor, a program hat éve alatt kártyával védett ingatlanba nem törtek be. Szerencsére a tavalyi és az idei nyár – szemben az őszi és a téli időszakkal – amúgy sem hozott lakásbetörést, talán a programnak is köszönhetően – véli Buda Bernadett. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy ez nem jelent a rendőrség részéről őrző-védő tevékenységet.

Egyre több igénylő

Tájékoztatása szerint az igénybevevők száma évről évre egyre nő, tavaly már mintegy százan éltek a lehetőséggel. A kezdetben csak Szekszárdon elérhető programot minden évben igyekeztek továbbfejleszteni, Tolna és Bátaszék után 2010-ben már a kapitánysághoz tartozó kistelepüléseken is elérhető volt. Buda Bernadett reméli, hogy ma már közismert a lehetőség, bár időről időre találkozik olyanokkal, akik meglepetéssel értesülnek róla. Előfordulhat az is, hogy néhányan félnek, fizetni kell érte, nem hiszik el, hogy tényleg ingyen van – próbálja megfejteni a távol maradás okát.

A sajtóreferens elmondta, már egy-két napos távolléteket is bejelentenek. Hozzátette: ennek oka lehet akár kórházi kezelés is. A nyaralókártya-program persze több munkával jár a rendőrök számára, valamint anyagi forrásokat is igényel. Épp ez az oka annak, hogy bár szeretnék, egyelőre nem tudják kiterjeszteni az év további részére. De pályáznak, és ha nyernek, megvalósítják – tette hozzá Buda Bernadett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.