Illés Lajosra emlékeznek Tusnádfürdőn

Illés Lajos-emlékkoncert zárja az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetemet Tusnádfürdőn. A július 23-i eseményen fellép a csíkszeredai Role zenekar, Varga Miklós, Szvorák Kati, Homonyik Sándor, a Bergendy fivérek, Kalapács József, valamint az egyik tévés tehetségkutatón feltűnt, szászrégeni Szabó Előd.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797507" target="_blank"><strong>• Magyar–magyar párbeszéd az „erdélyi Woodstockban”</strong></a>

MNO
2011. 07. 16. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makkai Lilla református lelkész, Illés Lajos özvegye elmondta: ő vetette fel az emlékkoncert ötletét a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szervezőinek, akik örömmel fogadták a kezdeményezést. „A tusnádfürdői rendezvény a magyarság és a nemzeti összefogás fontos helyszíne, azt a szellemiséget képviseli, amit Illés Lajos is, ezért méltó hely egy emlékkoncertnek” – mutatott rá az erdélyi családból származó Makkai Lilla, Makkai Sándor egykori kolozsvári püspök unokája.

A 2007-ben, 64 évesen elhunyt Illés Lajos még az Eötvös József Gimnáziumban alapította zenekarát 1960-ban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Bercsényi Kollégiumában játszottak. Az együttes tagjai azonban az egyetem elvégzése után visszatértek a civil életbe. Ezután csatlakozott az Illéshez Bródy János, majd Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs, később Pásztory Zoltán. A zenekar 1973-ban felbomlott, de az alapító egy harmadik formációban tovább működtette azt a nyolcvanas évek közepéig.

Illés Lajos 1965-től írt dalokat, többek között saját zenekarának és Koncz Zsuzsának, később filmzenéket és musicalt is komponált. A nyolcvanas évektől a magyar népzene és a protestáns egyházi zene ihlette műveit, ezek közül a legismertebbek a Velünk az Isten, a Magyar Ének (Cantus Hungaricus), a Betlehem csillaga, a Válaszúton, az Álomföldön, a Tánc-lánc, a Magyar Te Deum és a Karácsonyi Te Deum.

Zenei munkásságáért 1994-ben a Magyar Köztársaság érdemrendjének tiszti keresztjét, 2000-ben pedig az Illés zenekar tagjaival megosztott Kossuth-díjat vehetett át. A július 23-i program az 1965–73 közötti Illés együttes és Koncz Zsuzsa dalaiból, az 1974 utáni Illés együttes, a Kicsit keserű című szerzői lemez és az 1990 utáni korszak anyagából áll össze.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.