James Murdoch „fatális” hibát vétett

Hazudott a parlamenti vizsgálóbizottságnak James Murdoch, a médiamágnás Rupert Murdoch fia – állítja a News International (NI) két egykori alkalmazottja – tudósít a The Guardian. Ha a két férfi állítása bebizonyosodik, azzal a médiamágnás utolsó védelmi vonala is ledőlhet. Egy hónap börtönre ítéltek egy texasi férfit, miután ellenállt a rendőröknek, akik saját nappalijában próbálták letartóztatni betörés gyanújával – írja a The Lufkin Daily News.

Kovács N. László
2011. 07. 22. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian – guardian.co.uk

Létezik egy e-mail, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a brit sajtóbotrányban. A „Neville-nek” („for Neville”), azaz a News of the World (NotW) vezető riporterének, az azóta börtönben ülő Neville Thurlbecknek címzett elektronikus üzenet ugyanis tartalmazza egy meghekkelt üzenetrögzítőről ellopott beszélgetés leiratát. Ez az e-mail az egész ügyben a „füstölgő pisztoly”, mely nem csupán a „magányos riporter”-mesét zúzza szét, de az egész NotW-stábot gyanúba keveri. Az üzenet valamilyen módon Gordon Taylor, a Profi Futballisták Szervezetének vezetője kezébe került, a cég pedig 700 ezer fontot (210 millió forintot) fizetett neki, hogy ne hozza azt nyilvánosságra.

A fiatalabb Murdoch úgy nyilatkozott, ügyvédei tájékoztatták, a lap legalább 250 ezret veszthet az ügyön, azt azonban nem magyarázta meg, vállalata miért fizette ki mégis ennek az összegnek a többszörösét a peren kívüli megegyezésért. A tények azonban magukért beszélnek: az NI kezdetben egyetlen pennyt sem kívánt fizetni, 2008 májusában azonban gyorsan változtatott álláspontján: Taylor ügyvédei ugyanis közölték, birtokukban van az inkrimináló üzenet. Ezután az összeg rohamosan emelkedni kezdett, és csak 700 ezernél állt meg – az NI feltételei között azonban szerepelt, hogy a dokumentumok sosem kerülhetnek nyilvánosságra. James Murdoch az ügyben tartott parlamenti vizsgálaton egyértelműen és határozottan azt állította, annak ellenére, hogy a csillagászati összegű kifizetést ő engedélyezte, okáról nem tudott, és a kérdéses e-mailt sem látta, mivel azt Colin Myler, a NotW akkori szerkesztője és Tom Crone, a bulvárlap jogi ügyekért felelős vezetője eltitkolta előle.

Myler és Crone azonban nem hagyta annyiban a dolgot. A bulvárlap megszűnésével munkanélkülivé vált két alkalmazott nyilatkozatot adott ki, melyben igyekeznek tisztázni a kérdést, és megismertetni a nagyközönséggel saját verziójukat is. „Szeretnénk rámutatni, hogy James Murdoch rosszul emlékszik a Gordon Taylor-ügyben játszott szerepére – szól a közlemény. – Mi nem titkoltuk el, sőt közöltük vele a „Neville-nek” címzett e-mail meglétét és szerepét.”

A két férfi ezzel nem csupán azt állítja, hogy a Murdoch-örökös hazudott a parlamentnek és igyekezett félrevezetni a vizsgálóbizottságot – bár már ez is elég lenne. Ha a brit leányvállalat első embere tudott a levélről, az azt jelenti, tudott az egész telefonlehallgatási ügyről – ezzel pedig megdől az az állítás is, mely szerint a vállalat vezetése (azaz a Murdochok) csupán szenvedő alany az egész ügyben, hűtlen, jogtalan eszközökhöz nyúló alkalmazottaik áldozatai.

A kompromittáló állítás természetesen a parlamenti vizsgálódók érdeklődését is felkeltette. „Ez az e-mail az egyik legfontosabb bizonyíték az egész ügyben – nyilatkozta John Whittingdale, a bizottság elnöke. – A fejlemények ismeretében meg kell kérnünk James Murdochot, hogy válaszoljon a vádakra és tisztázza a kérdést.”

The Lufkin Daily News – lufkindailynews.com

Egy hónap börtönre ítéltek egy texasi férfit, miután ellenállt a rendőröknek, akik saját nappalijában próbálták letartóztatni betörés gyanújával – írja a The Lufkin Daily News.

Az eset tavalyelőtt történt: a szomszédok gyanús hangokat hallottak, és egy fekete férfit véltek látni, aki az ajtó kinyitásával foglalatoskodik, ezért értesítették a hatóságot. Kilenc rendőrtiszt érkezett a helyszínre, akik betörőnek hitték a mit sem sejtő Marco Saucedát. A helyzeten nem segített, hogy a férfi enyhén gyengeelméjű, és angolul sem beszél, ezért az érkező rendőröket látva a helyzet tisztázása helyett bezárta magát a fürdőszobába. Saucedát végül előállították, miután gázspray-t, gázpisztolyt és fizikai erőszakot vetettek be ellene. A „betörő” közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, az igazi gondok azonban csak ezután következtek: bocsánatkérés helyett a hatóságok a letartóztatás megtagadásának vádjával beperelték.

Az eljárás tegnap zárult le: az ügyben eljáró megyei bíróság 30 nap börtönre és 500 dollár bírság megfizetésére kötelezte a férfit. Az ügyész közölte, senkinek nincs joga ellenállni a letartóztatásnak, akármi is az indítéka, a bíró pedig elmondta, Sauceda bűncselekményt valósított meg, és veszélybe sodorta saját magát és a rendőrtiszteket is. A férfi ügyvédje felháborodott a döntésen. „Alapvető jog, hogy az ember biztonságban érezhesse magát az otthonában, legyen fehér, fekete, hispán, ázsiai vagy bármilyen más nemzetiségű – magyarázta Ryan Deaton. – A rendőrség nem teheti meg, hogy csak úgy betör egy magánlakásba, és bántalmazza az ott élőket.” Az ügyvéd közölte, elfogadja a büntetést, kliense nevében ugyanakkor kártérítési pert indít a rendőrséget működtető városi önkormányzat ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.