Japán nyerte a női vb-t + Képek

<p>Hihetetlen izgalmak után Japán tizenegyesrúgásokkal legyőzte az Egyesült Államok válogatottját a női labdarúgó-világbajnokság döntőjében, Frankfurtban. Hiába vezetett kétszer is az amerikai csapat, a japánok mindannyiszor egyenlíteni tudtak, s végül a tizenegyeseknél is jobban koncentráltak, így először lett ázsiai csapat világbajnok.</p>

Pintér Patrick
2011. 07. 17. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy várakozás előzte meg az Egyesült Államok–Japán döntőt a női labdarúgó-világbajnokságon, amelyre Frankfurtban, mintegy 49 ezer néző jelenlétében került sor. A kétszeres győztes amerikai együttes fináléba kerülése nem jelentett nagy meglepetést, ugyanakkor Wambachék rögös úton jutottak el idáig. Észak-Korea és Kolumbia legyőzése után ugyanis kikaptak a végül bronzérmes svédektől, s a hosszabbítás utolsó előtti pillanatáig vesztésre álltak a brazilok elleni negyeddöntőben is. A 122. percben azonban jött Wambach és egy fejesgóllal kiegyenlített, büntetőkkel pedig ők léptek tovább. Az eldöntőben a franciákat 3-1-re verték, most pedig az a Japán volt az ellenfelük, amelynek története során eddig egyetlen jelentősebb tornát sem sikerült megnyernie, az Ázsia-kupán például négyszer bukta el a finálét. Kingáék azonban Új-Zélandot és Mexikót is megverték, s bár a csoportgyőztesről döntő angolok elleni csatát elvesztették, a negyeddöntőben a házigazda németeket óriási meglepetésre búcsúztatták. Az utolsó előtti akadályt is vették, 3-1-re győztek a svédek ellen. Most egy újabb svéd állhatta (volna) útjukat, az amerikaiak trénere ugyanis Pia Sundhage, a korábbi svéd válogatott volt.

Az amerikaiak esélyeshez méltóan kezdték a mérkőzést, jóval veszélyesebbek voltak ázsiai riválisuknál. Wambach kétségkívül a legveszélyesebb volt közülük, hiszen előbb egy mintaszerű beadással hozta helyzetbe Cheneyt, aki azonban melléfejelt, majd ő maga próbálkozott egy távoli lövéssel. Az első negyedórában még Lloyd lövése és Rapinoe pörgetése is mellészállt, a 29. percben Wambach forgácsolta szét a felső lécet egy óriási lövéssel, öt perccel később pedig Cheney fejelt fölé.

A szünet után a csereként pályára lépő Morgan kapufája nyitotta meg a helyzetek sorát, a 64. percben pedig ismét jött Wambach, de fejesét Kaihori a léc fölé tornázta. Öt minutummal később azonban már a japán kapus is tehetetlen volt: Nagaszato labdavesztése után Rapinoe indította nagyszerű ütemben Morgant, aki tisztára játszotta magát, majd balról a bal alsó sarokba lőtt (1-0). Kicsit el is kényelmesedett a vezetéstől az USA Team, s a 81. percben ez megbosszulta magát. Óriási védelmi hibákat követően ugyanis Mijama szép bokamozdulattal kiegyenlített (1-1). Következhetett a hosszabbítás.

Amelynek első félidejében ismét vezetéshez jutott az amerikai csapat: Morgan bal oldali beadását Wambach fejelte a hálóba a 104. percben (2-1). Az ázsiai alakulat mindent egy lapra tett fel az egyenlítés érdekében, és a 115. percben ismét siker koronázta próbálkozásait: egy bal oldali szögletrúgás után Szava pörgetett a rövid sarokba (2-2). S mivel a végén Wambach nagy helyzetben fölélőtt, s az Ivasimizu kiállítása utáni szabadrúgást is elpackázták az amerikaiak, tizenegyesrúgások döntöttek.

Míg japán részről csupán Nagaszato rontott, addig az amerikaiaktól Boxx, Lloyd és Heath is hibázott, így a sportág történetében először ázsiai ország nyerte a világbajnokságot.



(Fotók: Reuters)

A japánok egyébként totális győzelmet arattak a világbajnokságon, hiszen ők kapták a fair play díjat, Szava lett a torna gólkirálya és legjobb játékosa is. Egyedül a kapusok közül tudott más nyerni, mégpedig az amerikai Solo.

EGYESÜLT ÁLLAMOK–JAPÁN 2-2 (0-0, 1-1, 2-1) – tizenegyesekkel: 1-3

Frankfurt, Commerzbank Arena, 49 ezer néző. Vezette: Steinhaus (német).
Egyesült Államok: Solo – Krieger, Buehler, Rampone, LePeilbet – O’Reilly, Lloyd, Boxx, Rapinoe (Heath, 114.) – Wambach, Cheney (Morgan, sz.). Szövetségi kapitány: Pia Sundhage.
Japán: Kaihori – Kinga, Ivasimizu, Kumagaj, Szamesima – Szakagucsi, Szava, Ono (Marujama, 67.; Ivabucsi, 119.), Mijama – Ando (Nagaszato, 67.), Kavaszumi. Szövetségi kapitány: Norio Szaszaki.
Gólszerző: Morgan (69.), Wambach (104.), ill. Mijama (81.), Szava (115.).
Kiállítva: Ivasimizu (120+1.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.