„Jobb lett volna, ha a fiam magát öli meg” + Képek

Az internet segítségével terjesztett radikalizálódás elleni fellépésre és a fegyvertartás szigorúbb ellenőrzésére is rendelkezik már szabályozással, tervekkel az Európai Unió, de kiemelt figyelmet kell fordítani ezek betartására – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője hétfőn Brüsszelben a norvégiai kettős merénylettel kapcsolatban. Az ügyben az európai jobboldali pártok is megszólaltak, akik elítélték az akciót. Időközben nyilatkozott a merényletet végrehajtó férfi édesapja.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799415" target="_blank"><strong>• Toroczkaiék levelet kaptak </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799375" target="_blank"><strong>• Ő hajtotta végre a merényleteket, de tagadta bűnösségét + Kép </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799398" target="_blank"><strong>• 76-ra csökkentették a szörnyű tragédia áldozatainak számát </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799096" target="_blank"><strong>• Válogatás nélkül lelőtt mindenkit</strong></a>

MNO
2011. 07. 25. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet segítségével terjesztett radikalizálódás elleni fellépésre és a fegyvertartás szigorúbb ellenőrzésére is rendelkezik már szabályozással, tervekkel az Európai Unió, de kiemelt figyelmet kell fordítani ezek betartására – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője. Michele Cercone különösen arra a bizottsági javaslatcsomagra hívta fel a figyelmet, amely a belső biztonság terén kezdeményezett intézkedéseket. A több évre szóló jogalkotási program egyebek között a tagországok közti szakértői hálózat létrehozását tartalmazza, valamint a civil társadalom támogatását „az erőszakos szélsőséges propaganda napvilágra hozása, lefordítása és megcáfolása érdekében”.



Cercone sürgette, hogy a tagországok mielőbb hagyják jóvá a fegyverekkel és a házilagos készítésű robbanószerekkel kapcsolatos európai bizottsági javaslatokat, beleértve a fegyvereladásokra vonatkozó szabályozás további szigorítását, továbbá egyes kémiai anyagok vásárlásának megnehezítését. A testület ez utóbbira vonatkozóan új javaslatokat is tett tavaly év végén a tagországoknak, de azok megvitatása az uniós intézményekben még nem fejeződött be. Szintén nem született még meg az egyezség a fegyvereladások azonosítását és nyomon követését szigorító elképzelésről.

Vizsgáljuk a segítségnyújtás lehetőségét

Az Európai Bizottságnál hétfőn délben egyperces néma felállással emlékeztek a norvégiai támadások áldozataira. Az Európa Tanács strasbourgi központjában szintén egyperces ünnepélyes szünetet tartottak, és a norvég zászlót félárbocra eresztették.

Martonyi János külügyminisztert mélyen megrendítette a norvégiai kettős merénylet, és táviratban fejezte ki részvétét norvég kollégájának, Jonas Gahr Störének. A magyar kormány vasárnap részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában történt tragédia után.

Zapatero: Nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna

A spanyol kormányfő felszólította hétfőn az Európai Unió vezetőit, hogy mozgósítsanak a fanatizmus és az idegengyűlölet ellen, és úgy vélekedett, hogy egy „demokratikus megerősítő aktus” alkalmas helyszíne Oslo lehetne. José Luis Rodríguez Zapatero londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nemcsak a nemzetközi biztonsági együttműködés területén van szükség a válaszra, hanem politikai síkon is, főszerepben a 27-ek állam- és kormányfőivel. „Az Európai Uniónak magához kell ragadnia a kezdeményezést… Európa nem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna” – mondta.



Az orosz lapok kommentárjaikban arra hívták fel a figyelmet, hogy Európában az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kell fordítani az egyre inkább előretörő szélsőjobboldalra, és a multikulturális toleranciának is vannak veszélyei. A Rosszijszkaja Gazeta című lap – több más orosz újsággal összhangban – úgy véli: most már az sem kétséges, hogy Nyugat-Európa multikulturális fejlődési modelljére végleg keresztet lehet vetni.

Szükséges a bevándorlás felülvizsgálata

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breiviket a rendőrség szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező „keresztény fundamentalistaként” írta le. Az ügyben az európai jobboldali pártok is megszólaltak. A Jobbik elnöke emberiség ellenes bűncselekménynek minősítette a pénteken Norvégiában történt „mészárlást”. „Ami ott történt, az emberiség ellenes bűncselekmény volt, és reméljük ez a folyamat európai összefogással megállítható” – hangsúlyozta Vona Gábor, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Jobbik „természetesen” továbbra is fenntartja az európai bevándorlás felülvizsgálatának szükségességét.



Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, Norbert Hofer arra kért mindenkit, hogy ne akarja „politikai aprópénzre váltani ezt a tragédiát”. Az FPÖ világnézettől függetlenül minden felelős politikust arra kér, hogy a gyűlölet, az erőszak és a szélsőségesség ellen foglaljon állást.

Kíméletlen büntetés kell

A francia Nemzeti Front (FN) a Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek Barátságáért (MRAP) nevű jogvédő szervezetet vette tűz alá. A MRAP szerint „a populista és szélsőjobboldali pártokat egész Európában… súlyos felelősség terheli a romboló légkörért, amely az egész kontinensre rátelepedik”. A szervezet az FN-t, a Svéd Demokratákat, a Dán Néppártot, a magyar Jobbikot és a holland Szabadságpárt vezetőjét, a hírhedt Geert Wilderst is megnevezte. Marine Le Pen, az FN vezetője a párt honlapján a következő választ adta az MRAP-nak: „A Nemzeti Frontnak egészen nyilvánvalóan semmi köze nincs a norvég mészárláshoz, amely egy, a lelki egyensúlyából kibillent egyén tette volt, akit kíméletlenül meg kell büntetni.”

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson „a teljes demokratikus társadalom elleni támadásként” értékelte a norvégiai mészárlást. Sören Espersen, a jobboldali populista Dán Néppárt egyik parlamenti képviselője pártja nevében elutasított minden olyan tömörülést, amely a demokráciát félretolva erőszakra szólít fel.

Ez nem ok az erőszakra

A Vlaams Belang nevű belga formáció világossá tette, hogy ellenzi a multikulturális társadalom gondolatát, ez azonban nem ad okot az erőszakra való felhívásra. A Vlaams Belang leszögezte: a mészárlásra nincs bocsánat. Az iszlámellenességéről közismert Geert Wilders holland politikus részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és honlapján közölte: pártja, a Hollandiában harmadik legerősebb politikai erőt jelentő Szabadságpárt undorodik mindattól, amit Breivik vall és amit tett.



Fotók: Reuters

„A Norvégiában történt vérfürdőben nem játszott szerepet a multikulturalizmus. Ebben az esetben egy, a lelki egyensúlyából kibillent egyénről van szó. Az efféle akciók csak rontanak a helyzeten, ahelyett, hogy olyan feltételeket teremtenének, amelyekkel a problémák megragadhatók és megoldhatók lennének” – jelentette ki Roberto Calderoli olasz miniszter, a jobboldali-populista Északi Liga meghatározó politikusa.

Többet nem lép kapcsolatba vele

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol második feleségével él csendőri védelem alatt – közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója. Antoine Leroy carcassone-i ügyész elmondta, hogy a csendőrök vasárnap óta vannak ott – megelőző célzattal – Jens Breivik házánál. „Semmi jele sincs annak, hogy a legkisebb veszély is fenyegetné az urat, ez csak óvintézkedés – tette hozzá. – Voltak híresztelések házkutatásról, de ez teljes tévedés, semmilyen igazságügyi eljárás nem folyik Cournanelben.” Mint mondta, idegenlégiósokat csak azért lehetett látni vasárnap a villa előtt, mert egyikük tolmácsként működött közre. A csendőrök arra számítanak, hogy hosszú ideig lesznek a nyugodt, 600 lelkes faluban álló ház körül.

A Verdens Gang című norvég lap vasárnapi számában megjelent interjúban Jens Breivik azt mondta, sokkolták a történtek. A nyugdíjas egykori diplomata több mint 15 éve nem látta fiát, és az interneten olvasott lapokból értesült arról, hogy a fiú beismerte az Oslóban és Utoya szigetén elkövetett, a legfrissebb közlés szerint összesen 76 ember halálát okozó merényleteket. Jens Breivik azóta nem beszél, dacára a ház előtt várakozó újságírók kéréseinek, akik még reménykedtek valamilyen nyilatkozatban. Később mégis engedett a norvég TV2 csatornának, és azt mondta: jobb lett volna, ha a fia magát öli meg. „Azt gondolom, hogy végül is azt kellett volna tennie, hogy inkább öngyilkos lesz, semmint hogy megöl ennyi embert” – mondta. „Többet soha nem fog kapcsolatba lépni vele” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.