Joseph Stiglitz is „felháborodott”

A portugál sajtó újabb rossz hírről számolt be: az új egészségügyi miniszter arra célzott, hogy magánkézbe kerülhetnek a közkórházak. A spanyol sajtóban több lap is foglalkozott a madridi felháborodottak „díszvendégével”, a közgazdasági Nobel-díjas professzor, Joseph Stiglitz villámlátogatásával és felszólalásával.

2011. 07. 26. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Publico.pt, dn.pt, jn.pt, diario.iol.pt, cmjornal.xl.pt stb. – Portugália

Paulo Macedo, az egészségügyi tárca új birtokosa az északnyugat-portugáliai Viana do Castelóban megtette első látogatását egy egészségügyi intézményben, és közölte, hogy bár az állam nem nyúl az előző kormányfő idején kidolgozott új betegellátó rendszerhez, de kormányuk nem tud, és nem is akar fizetni mindent. Hangsúlyozta, hogy az ágazat teljes adóssága most megközelítőleg hárommilliárd eurónál tart, ezért nem ígérte biztosra, de fontolóra veszik majd közkórházak magánkézbe adását. Macedo hozzátette, hogy most elsősorban a kiadások ésszerűsítésére és a csalások kiszűrésére összpontosítanak.

Elpais.com, elmundo.es, publico.es, abc.es – Spanyolország

A spanyolországi sajtóban nagy visszhangot váltott ki a 2001-es esztendő közgazdasági Nobel-díjasának látogatása Madridban, a felháborodottak szociális fórumán. Joseph Stiglitz ugyanis családjával együtt váratlanul megjelent a budapesti Városligetnek megfelelő Retiro parkban, és szót kért. A helyi sajtó nagy része lemaradt a villámfelszólalás tartalmáról, de az egyik portál annyit megtudott, hogy a Világbank volt alelnöke, Bill Clinton volt vezető gazdasági tanácsadója hangsúlyozta: „a jelenlegi gazdasági modell nem működik, változtatni kell rajta”. Figyelmeztette a résztvevőket, hogy sikerükhöz párbeszédre és látható vezetőkre van szükség.

Délelőtt Stiglitz a madridi Complutense egyetem nyári kurzusán tartott előadást a válságról a Madridtól északnyugatra fekvő történelmi városban, El Escorialban. Az előadás során nehezményezte, hogy a valutaalap és a Világbank még mindig a kis országokat ellenőrzi, például Guatemalát, és nem az Egyesült Államokat. Élesen bírálta a piacokat, amiért válságba vitték a világgazdaságot, de nem kímélte az egyetemeket sem. Szerinte furcsa, hogy még mindig azt a gazdasági modellt tanítják, amelynek a következménye a mostani válság is. Az Egyesült Államokban is arra biztatták a szegényeket, hogy csak költekezzenek tovább, miközben elfeledkeztek arról a „lényegtelen” tényről, hogy a fizetésük továbbra is alacsony maradt, ami egyenesen vezetett az eladósodásukhoz. Eddig hétmillió család vesztette el az otthonát emiatt, és idén még kétmillióan csatlakoznak hozzájuk. Sajnálja, hogy megszűntek a piacot szabályozó fékek, és így „teljesen a piacok közé dobták a gyeplőt”. Harminc éven át, 2007-ig jobban működtek a szabályozószelepek; amióta nem veszik figyelembe ezeket, azóta szabadult el a jelenlegi válság – mondta Stiglitz még az El Escorialban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.