Kamatcsökkentést várnak Londonból

A növekedési és az inflációs környezet lehetőséget teremthet akár egy idei MNB-kamatcsökkentésre is – vélekedtek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MNO
2011. 07. 20. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni részlegének szakértői a magyar növekedési kilátásokról összeállított átfogó elemzésükben kiemelik azt a véleményüket, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó program ingatlanárverési korlátai miatt a bankok csak lassan tudják majd megtisztítani portfólióikat, ami rontja hitelezési hajlandóságukat, és ez negatív hatással lesz a magyar gazdaság növekedésére. Mindeközben az éves inflációs ütem visszasüllyedt az MNB 2-4 százalékos célsávjába, és ez megteremti a kamatcsökkentés lehetőségét.

Az RBC elemzői közölték: előrejelzésük szerint az MNB már az idei negyedik negyedévben – valószínűleg novemberben – végrehajt egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és lehetséges, hogy 2012 elején ezt egy újabb enyhítés követi. A Capital Economics nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ szakértői szerint a magyar jegybank 2012-ben próbálkozhat először kamatcsökkentéssel.

Jelentős kapacitástöbbletek vannak a magyar gazdaságban

A ház szerint ugyanakkor a forintárfolyamra gyakorolt hatással kapcsolatos megfontolások fél százalékpontra korlátozhatják a lehetséges enyhítési mértéket. A Capital Economics elemzőinek becslése szerint a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés még mindig meglehetősen széles – a hazai össztermékhez mérve 2-3 százalékos – lehet, ami arra vall, hogy továbbra is jelentős kapacitástöbbletek vannak a magyar gazdaságban, különösen a szolgáltatási szektorban. Mindemellett a belső kereslet várhatóan „vérszegény” marad, különös tekintettel arra, hogy a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a devizaalapú adósságok megnövekedett törlesztési terhei szorítják korlátok közé.

A ház kiemeli, hogy a jelzálog-kinnlevőségek kétharmada svájci frankban denominált, és a forint április óta 18 százalékot gyengült a frankkal szemben. Mindazonáltal korántsem konszenzusos jóslat a Cityben az, hogy a magyar jegybank belátható időn belül csökkenti alapkamatát.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a vártnál jóval alacsonyabb júniusi inflációs adatok múlt heti ismertetése után adott kommentárjukban kiemelték, hogy a magyar inflációs adatok egymás után másodszor maradnak el jelentős mértékben az előrejelzésektől, és a júniusi számsor hatására valamelyest enyhülhetnek az erőteljes külső inflációs nyomás folytatódásával kapcsolatos félelmek. A Morgan Stanley citybeli elemzői szerint ugyanakkor a közép-kelet-európai térség jegybankjai közül „az MNB a legérzékenyebb a külső környezetre”, és az inflációs kilátás önmagában nem elégséges feltétele a magyar monetáris pálya módosításának. Éppen ezért a jelenlegi szeszélyes kockázati környezetben, és tekintettel az euróövezeti járványveszélyre, „az MNB-nek minimális a kamatcsökkentési mozgástere, függetlenül attól, hogy milyen kedvezően alakulnak az élelmiszerárak” – vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.