Katonai bűncselekménnyel gyanúsíthatják Gergényit + Videó

Katonai bűncselekménnyel gyanúsíthatják Gergényi Pétert a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnöke szerint. A túlkapások miatt Gulyás Gergely tett feljelentést. A volt budapesti rendőrfőkapitányt kedden hallgatták ki a Debreceni Katonai Ügyészségen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796896" target="_blank"><strong>• Gyanúsítottként hallgatták ki Gergényi Pétert, aki panasszal élt + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 13. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánynak öt évvel a 2006-os véres tömegoszlatások után a katonai ügyészek kérdéseire kellett válaszolna. Gergényi ügye nem államtitok, de a katonai ügyészségen a nyomozás érdekeire hivatkozva mégsem árultak el részleteket.

Kiss Attila, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője azt mondta, nem kommentálja a Gergényi Péter gyanúsítotti kihallgatásával kapcsolatos hírt. Az ügyészség helyettes vezetője kijelentette: „a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatos bűnügyekben nyomozás jelenleg is folyamatban van a Debreceni Katonai Ügyészségen, a vizsgálat tehát tart”.

A 2006-os brutális rendőri intézkedéseket korábban következetesen szakszerűnek minősítő volt főkapitányt a hírTV hiába kereste munkahelyén. Gergényi meggyanúsításáról védője is hallgat. Gulyás Gábor azt mondta: „volt egy meghallgatás, a meghallgatás ellen panasszal éltünk, mert az törvénysértő és megalapozatlan”. A nyomozást a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság feljelentése alapján rendelték el.

Gulyás Gergely, a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke a hírTV-nek kifejtette: „a rendőrségi törvény kötelezően előírja, hogy minden rendőrnek az intézkedése során azonosíthatónak kell lennie”. Kiemelte: „itt az elöljárói intézkedés elmulasztása az, ami felmerülhet, ez katonai bűncselekmény, a rendőrökre katonai bűncselekmények az irányadóak, vélhetően ebben hallgathatták meg gyanúsítottként Gergényi Pétert”. Hozzáfűzte: „az egyértelmű, hogy az azonosító számok megléte esetén nem lett volna elképzelhető, hogy rendőrök – egymás tevékenységéről egyébként nem tudva – különböző helyen tömegesen, ilyen példátlan brutalitással lépjenek fel ártatlan polgárokkal szemben is”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az akkori országos rendőrfőkapitány felelősségét vizsgálja-e az ügyészség. Pedig a tévéostromot követő utcai tüntetések után Bene László adta ki azt az utasítást, amely felmentette a gyakorlóruhába öltöztetett rendőröket az azonosító szám kötelező viselése alól. Bene a parancsnokok döntésére bízta, hogy az egység viseli-e a szolgálati azonosító jelvényt vagy sem. Gulyás Gergely ennek kapcsán azt mondta: „egy dolgot egyértelműen rögzíteni lehet, hogy rendőrségi belső utasítás a kétharmados törvény, rendőrségi törvény kötelező szabályát – ami a rendőri azonosíthatóságra vonatkozik – nem írhatja felül”. Az ügyészség utólag megállapította, hogy az utasítás törvénysértő volt. A 2006. október 23-án rendőrök tömegéről hiányzott az azonosító szám, így a túlkapások elkövetőinek többsége máig ismeretlen.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.