Kegyetlen légkör jellemezte a News of the Worldöt

Szándékos hazugságok, diktatórikus vezetés, nőgyűlölet – ez mind része a munkahelyi atmoszférának a News International brit bulvárlapjainál – írja volt dolgozók vallomásai alapján az AP. Egyetlen lakosa van az Egyesült Államok legkisebb településének – írja a The Time. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/798685" target="_blank">• Angol–amerikai összefogás buktatta le a Murdoch-lapot?</a></strong>

Kovács N. László
2011. 07. 21. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Associated Press – www.ap.org

A nemrég letartóztatott Rebekah Brooks „kegyetlen légkört” teremtett a The Sun nevű brit bulvárlapnál, meséli Michael Taggart, aki 2003-ban dolgozott az ellentmondásos szerkesztő irányítása alatt. „Csak azok az újságírók juthattak valahová, akik hajlandók voltak kitenni magukat, de főként másokat a lehető legtöbb gúnynak és nevetségnek” – nyilatkozta Taggart. A szenzációhajhászás természetesen nem csupán a Murdoch-birodalom lapjaira volt jellemző, magyarázza a férfi, más munkahelyein azonban a sztorikat általában kapcsolatok, kitartó munka, és nem „titkos hadműveletek” hozták, mint a Sunnál és az azóta megszüntetett News of the Worldnél.

Aki ellent mert mondani, azt megbüntették. Jól példázza ezt Charles Begley esete: az akkor 29 éves tudósítót a News of the World 2001-ben házi Harry Potterré változtatta: Begley hivatalosan felvette a fiatal varázsló nevét, és munkahelyén is a Rowling által kitalált varázsvilág öltözetét kellett viselnie. A riporter kezdetben belement a játékba, szeptember 11-én, az egész világot megrázó terrortámadás napján azonban elfeledkezett szerepéről, és jelmez nélkül érkezett dolgozni. Még másfél órája sem dőltek le az ikertornyok, amikor megérkezett Rebekah Brooks (akkor még Wade) közvetlen utasítása: akármi is a helyzet a világban, a talárnak rajta kell lennie. Begley először azt hitte, viccelnek: amikor azonban belépett a szerkesztői irodába, mérges szemek meredtek rá, és Andy Coulson, Brooks akkori helyettese és jelenlegi feltételezett bűntársa közölte vele, azonnal öltözzön át, ha a lapnál kíván maradni. Begley nem kívánt.

Az AP-nek nyilatkozó egyik, neve elhallgatását kérő újságíró szerint az efféle esetek mindennaposak voltak a bulvárlapnál. „Nagyon komoly hierarchia működött – emlékszik vissza a tudósító, aki hét évig dolgozott a News of the Worldnél. – Ha a főnököd azt mondta, indulj Norfolkba, és álldogálj a szántóföldön, nem volt kérdés, ezt kellett tenned.” Aki tiltakozott, azt ellehetetlenítették. „Tedd, amit meg kell tenned, csak szerezd meg a sztorit – ez volt a filozófiánk – magyarázza az újságíró. – Aki újságírói etikát emlegetett, vagy bármilyen más módon szót emelt a kétes ügyek ellen, az akár készíthette is a felmondását.”

Taggart elmondása szerint a The Sun első női szerkesztőjének működése nem vetett véget a lapnál tapasztalható nőellenes felhangoknak. „A vezetőség rendszeresen arra buzdított minket, hogy különböző negatív jelzőket használjunk a nőkkel szemben – emlékszik vissza a férfi. – „Cafka”, „ribanc”, „ringyó” – ezek valamelyike biztosan bekerült a cikkbe, ha az alany szexuális erkölcsére a gyanú leghalványabb árnyéka is vetült. Igazán gyerekes játék volt: a szőkékre automatikusan „szépség”-ként hivatkoztunk, míg ha valakit az átlagosnál nagyobb mellmérettel áldott meg az Úr, akkor kétségkívül „remekül nézett ki”.

Brooks szóvivője, David Wilson az AP megkeresésére közölte, kliense „egyelőre nem hajlandó efféle vádakra reagálni”, ugyanakkor jelezte, a médiában terjedő hírek nagy része egyszerű rágalom.

The Time – www.time.com

A 2500 méter magasan fekvő Buford egykor több száz vasúti munkásnak adott otthont, a magas hegyoldalban fekvő, minden nagyobb településtől távol eső helyet a legtöbben sorsára hagyták. Egy embert kivéve.

A 60 éves Don Sammons három éve maradt egyedül, amikor Buford másik lakója, Sammons fia elköltözött. A férfi azóta egyedül vezeti boltját, a Bufordi Kereskedelmi Állomást, mely szerencsés elhelyezkedésének (egy nagy főút mellett) és különleges státusának köszönhetően napi ezer vendéget vonz. „Boldogan élek itt, harminc éve ez az otthonom” – nyilatkozta Sammons a riportereknek.

A polgárháborús tábornokról elnevezett település az 1800-as évek közepén jött létre. Fénykorában több ezer vasúti munkás lakta, a legtöbben azonban a munkálatok befejeződése után elköltöztek. A „falucska” Wyoming, a legritkábban lakott amerikai állam déli részén található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.