Kelet-Európát is elérheti az euróövezeti adósságválság

Közép- és Kelet-Európa pénzügyi alapmutatói „hatalmas mértékben” javultak 2008 óta, mégis növekszik annak a kockázata, hogy erre a térségre is átterjed az euróövezeti adósságválság „járványa”, amely több csatornán is beszivároghat – vélekednek legújabb helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MNO
2011. 07. 18. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai három lehetséges beszűrődési csatornát azonosítottak átfogó elemzésükben. Az első az euróövezeti növekedés lassulása, amely lassíthatja a keletiek növekedését is, különösen azokban az országokban – Magyarországon, Csehországban és Romániában –, amelyekben nincs erőteljes hazai kereslet.

Jóval meghaladja a görög bankok szerepét

A második csatorna a nyugati bankok közép-kelet-európai kitettsége, amely jelentős, és jóval meghaladja a görög bankok szerepét a délkelet-európai térségben. Ha a nyugat-európai bankok visszavonulnak, az a hitelkiáramlás már most is szerény ütemű növekedését tovább gyengítheti. Végül a „magától értetődő” járványveszély a pénzpiacokról fenyeget: az euró és a térségi fizetőeszközök közötti kockázatfedezeti keresztdevizás báziscsereügyletek felárai máris szélesednek – áll a Morgan Stanley londoni elemzésében.

„Nagy játékosok”

A ház a nyugat-európai bankok közép-kelet-európai szerepéről megállapítja, hogy ezek a bankok „nagy játékosok” a keleti országokban – a térségi bankrendszereknek hozzávetőleg a 80 százalékát birtokolják –, és az euróövezeti szuverén adósokkal szembeni kitettségük miatt felmerült aggodalmak könnyedén elvezethetnek a közép-kelet-európai leányvállalataik iránti elkötelezettségükkel kapcsolatos aggodalmak kialakulásához – áll a Morgan Stanley helyzetértékelésében.

„Nem ok az elbizakodottságra”

A cég szerint mindazonáltal biztató, hogy a nyugat-európai bankok kitartottak közép-kelet-európai érdekeltségeik mellett 2008–2009-ben, a pénzügyi válság mélypontján, és a térségben végül is erősségnek, nem pedig gyengeségnek bizonyult, ha egy adott ország bankrendszerében a külföldi banki tulajdon dominált. A Morgan Stanley elemzői szerint mindez azonban „nem ok az elbizakodottságra”. A 2008–2009-es válság idején a gyenge közép-kelet-európai pénzügyi alapmutatók – a küladósság és a folyómérleghiányok – adtak okot aggodalomra, most azonban – jóllehet ezek az alapmutatók ma már sokkal jobban festenek – a fő aggodalomforrást az euróövezeti szuverén adósok általános egészségi állapota jelenti, ami potenciálisan sokkal súlyosabb ügy – fogalmaznak a Morgan Stanley londoni szakértői.

„Nagyságrendekkel jobbak”

A ház az általános járványkockázattal kapcsolatos fejtegetésében kiemeli, hogy a közép-kelet-európai országok költségvetési alapmutatói „nagyságrendekkel jobbak”, mint „szinte bárhol az euróövezetben”. Még Magyarországnak is – ahol pedig a legmagasabb a közép-kelet-európai térségen belül a hazai össztermékhez mért adósságráta – egyensúlyos elsődleges mérlege van, amivel „kevés ország dicsekedhet”. A térségnek azonban jelentős rövid lejáratú külső kötelezettségei vannak, amelyeket rendszeres időközönként meg kell újítani. Ha a központi euróövezeti piacokat stressz sújtja, és általános kockázatkerülés alakul ki, az korlátozott tőkehozzáféréshez és finanszírozási aggodalmakhoz vezethet a közép-kelet-európai térségben. Ezek a tényezők tették szükségessé az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepvállalását 2008–2009-ben – áll a Morgan Stanley elemzésében.

Szilárd lábakon állt

A ház londoni szakértői szerint ha a „járványpszichózis eléri Közép-Kelet-Európát”, a 2008-ban történtekből levonható tanulság az, hogy a piac „képtelen a különbségtételre”. Így fordulhatott elő például, hogy 2008 végén a cseh piacok is zuhantak, jóllehet a cseh háztartásoknak nem is voltak devizaalapú adósságaik, alacsony volt az államadósság és a folyómérleghiány, a cseh bankrendszer pedig szilárdan állt a lábán.

Képtelenek voltak megkülönböztetni

A piacok lényegében képtelenek voltak megkülönböztetni a „jó” és a „rossz” közép-kelet-európai adósokat, és egyszerűen a közelség a nyomás alatt lévő országokhoz – Magyarországhoz és Romániához – elégséges volt annak a következtetésnek a levonásához a piacon, hogy „Csehország is csak egyike a közép-kelet-európai országoknak, és mint ilyen, semmiben nem különbözik a többitől” – áll a Morgan Stanley londoni részlegének átfogó járványkockázati elemzésében.

Ugyanerről a témáról a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni felzárkózó térségi elemzői is részletes elemzést állítottak össze. Az RBS szakértői is arra a következtetésre jutottak, hogy jóllehet a nyugat-európai bankok jelentős tulajdonosi súlya a felzárkózó európai térségben elvileg fogékonnyá teheti az országcsoportot az eurójárványra, a Lehman-összeomlás utáni válság tapasztalatai azonban „viszonylag biztatók” abban az értelemben, hogy a nyugati bankok – a nem teljesítővé vált kintlévőségek magas keleti aránya ellenére – megtartották befektetéseiket a térségben. Az RBS szakértői szerint így a járvány átterjedésének elsődleges útvonala a reálgazdaság és a kereskedelem lehet.

„Szinte minden forgatókönyv szerint”

Az európai növekedést „szinte minden forgatókönyv szerint” lassítani fogják a tartós költségvetési megszorítások és a kilátásokkal, valamint a bankkockázattal kapcsolatos, általában is gyenge hangulat. A felzárkózó Európa számára – amely egyre nagyobb mértékben beágyazódik az európai gazdaságba – ez mindenképpen rossz hír, mivel a nyugat-európai lassulás tovább fékezi a „máris kiábrándító” közép-kelet-európai kilábalási ütemeket – vélekednek elemzésükben az RBS londoni közgazdászai.

A ház emiatt arra számít, hogy a felzárkózó Európa a globális felzárkózó térségen belül le fog maradni a gazdasági növekedés ütemét tekintve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.