Kémügy: fideszeseket kerestettek Szilvásyék az NBH-nál?

A kémsztori lényege, hogy az érintettek az orosz érdekűként azonosított Zömök Kft. stábjával szűrették (volna) ki az NBH-ba beépült „fideszeseket". E cég a szolgálatok személyi adatai mellett más állami információkhoz is hozzáfért – derül ki a Heti Válasz csütörtökön utcára kerülő számából.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796738" target="_blank"><strong>• Nem szembesítették, csak tisztázó kérdéseket kapott Galambos + Képek</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796667" target="_blank"><strong>• Kémbotrány: bizonyos esetekben feloldhatják a titkosítást</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796309" target="_blank"><strong>• Kémbotrány: hamarosan jogerős döntés</strong></a>

MNO
2011. 07. 13. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetilap cikke felidézi, hogy a HírTV kiderítette: a Szilvásy–Galambos–Laborc-történet negyedik, arcát eltakaró gyanúsítottja egy olyan, orosz családtagokkal rendelkező biztonságtechnikai vállalkozó, aki a tavaly milliárdos adócsaláson és pénzmosáson kapott Eclipse Zrt.-hez is ezer szállal kötődik. A sajtó ezután könnyedén felfedte a csuklyás ember, azaz Püski László, illetve a családi cégeként ismert Zömök Kft. kilétét – ám, mint arra a lap felhívja a figyelmet, mivel az idősebb Püski és fia között nincs névbeli különbség, összekeveredtek a róluk szóló információk.

A csütörtökön megjelenő Heti Válaszból világossá válik: az Eclipse-ügy és a mostani kémbotrány gyanúsítottja egyaránt az 1958-ban született Püski László, nem pedig az 1982-es „évjáratú„ fiú. (Ez csak azért érdemel említést, mert a nyilvánosságban elterjedt, hogy a gyanúsított édesanyja orosz. A valóságban ez nincs így – idősebb Püskinek a felesége származik a volt Szovjetunióból.) Noha papíron 2005 óta az ifjabbik Püski tulajdonolja a Zömök Kft.-t, fontosabb, hogy a társaságot – hasonlóan az Eclipse-hez – az apa alapította, és ő tette többmilliárdos forgalmú biztonságtechnikai vállalkozássá.

A Zömök-stábot a Heti Válasz már az Eclipse-nyomozás tavalyi indulásakor nemzetbiztonsági kockázatként azonosította, lévén hogy az idősebb Püski a kijevi Repülőmérnöki Egyetemen végzett, feleséget is az ex-Szovjetunióból választott, és a cégben társtulajdonos Varga Rezsőné szintén orosz anyanyelvű. Forrásaik hangsúlyozzák: Püski hosszú évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel, köztük a Medgyessy Péter által kinevezett Galambos Lajossal. A volt főigazgató Zömökékhez fűződő kapcsolatát bizonyítja, hogy az iWiW közösségi portálon a Galambos és a Püski család tagjai egykor oda-vissza bejelölték egymást (egészen a gyermekek szintjéig).

A lap szerint ennél súlyosabb véteknek tűnik, hogy Galambos 2007-ben az NBH-hoz is bevitte Püskiéket – afféle külsős humánerő-átvilágítónak (ami már önmagában szakmai skandalum). A Heti Válasznak nyilatkozó egyik érintett bevallása szerint a Zömök-csapat feladata az volt, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez. A nemzetbiztonsági vezetőknek ugyanis paranoiával határos meggyőződésük volt, hogy az akkori ellenzék sokszor naprakészebb bizalmas ügyekben, mint maga a kormányzat. Ezt az úgynevezett „veszélyt” elhárítandó lépett szövetségre (a területet felügyelő miniszter, Szilvásy György nyomására) az NBH és az orosz érdekektől sem mentes Zömök.

A Heti Válasz úgy tudja: már az előző ciklusban elérte az ügyészi szervek ingerküszöbét a fenti NBH–Zömök-eset, titkos nyomozás is folyt a témában, ám végül fektették a balhét. Nem utolsósorban azért, mert a gyanú szerint a Galambos-utód Laborc Sándor (bűnpártoló módon) nem vett részt az ügy felgöngyölítésében. Miért kerülhetett most mégis elő a kémregény? Galambos Lajos nyomozati alku keretében tehetett önmagára – és Szilvásyra – nézve terhelő vallomást. Ami biztos: a volt főigazgatónál eredetileg hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást (mivel az Egymásért nevű csempészalapítványt létrehozó Jakubinyi Róbertet az ő pénztárnokaként azonosították). Végül mégsem pénzügyi machinációkkal, hanem kémkedéssel gyanúsították meg Galambost, majd közvetlenül ezután dőlt el a Szilvásy- és a Laborc-dominó.

(Heti Válasz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.