Készülnek a csótányok elleni háborúra Moszkvában

Moszkvából évekkel ezelőtt eltűntek a csótányok, és a jelenségre nincs magyarázat, ezért aggódó tudósok néhány csótányfajt fel akarnak vetetni a védett állatok Vörös Könyvébe.

MNO
2011. 07. 31. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csótányok felvételét a Vörös Könyvbe Alekszandr Logunov ismert környezetvédő, a biológiai tudományok doktora javasolta, de arra nem vitte rá a lélek, hogy a lakásokban egykor leggyakoribb, vörös bogarat védelmezze, csak a Magyarországon svábbogárként ismert fekete, az erdei és a sztyeppei változatot.

A csótány ősi faj, feltételezések szerint már a dinoszauruszok korában is léteztek, a paleozoikum (i.e. 570-245 millió) rétegeiben már fellelhetők, és 2008-ban 4565 változatuk volt ismert. Oroszországban főleg a vörös és a fekete faj terjedt el: az előbbi a tatár-mongol támadással, jó 800 éve érkezett Közép-Ázsiából, az utóbbi pedig a 13. századi orosz-porosz háborúból hazaérkezőkkel „vándorolt be”.

A svábbogarak kipusztulása már az 1960-as években megkezdődött, egyrészt mert akkor erős mérgeket alkalmaztak, másrészt mert a vörös csótányok szívesen fogyasztották a feketék petéit. Logunov szerint a vörös csótányokat kipusztítót mérget a 90-es években Kínából hozták a „batyus” turisták, a seftelők. Sajnos nem ismert azonban a Kínában akkoriban alkalmazott szer összetétele. A jelek szerint azonban egy újgenerációs méreg volt, amelyhez hasonlót ma már mindenütt használnak: a korábbiaktól eltérően nemcsak azt a csótányt ölte meg, amely érintkezésbe került vele, hanem az állat még tovább élt, és megmérgezte utódait és az egész fészket.

A tudósoknak azonban nincs kétségük, hogy a csótányok ezzel a méreggel szemben is ellenállóvá válnak előbb-utóbb, és visszatérnek. Ezért a kutatók máris készülnek az újabb háborúra, és ezúttal a biológiai hadviselésre tesznek. Találtak egy vírust, amely kizárólag a csótányokra veszélyes: a fertőzött állat még néhány napig él, és fertőzi a környezetét is. A szakemberek arra számítanak, hogy ezzel hosszú időre, ha nem örökre megnyerik a csótányok elleni háborút.

A minap Moszkva egyik jómódú negyedében egy szűkebb területet hirtelen elárasztottak a vörös csótányok. A szekértők arra gyanakszanak, hogy a váratlan csótánytámadást elhibázott vízvezeték-, vagy csatornajavítási munka okozta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.