Kiderült, mit szeretnének a csehek

A transzeurópai közlekedési útvonalak összekapcsolása harmadik országokkal és az európai szomszédságpolitika erősítése is szerepel Csehország V4-elnökségi programjában – mondta el hétfőn Jirí Cistecky, a prágai külügyminisztérium közép-európai ügyekért felelős igazgatója a budapesti cseh nagykövetségen. Csehország július elején vette át Szlovákiától a visegrádi országok (V4) egy évre szóló soros elnöki tisztét.

MNO
2011. 07. 11. 22:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prága egyik legfőbb célja, hogy a visegrádi országok – Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és Csehország – erősítsék közös érdekérvényesítésüket az Európai Unióban – vázolta a külügyminisztériumi igazgató az Innovatív Visegrád című cseh program bemutatására rendezett sajtótájékoztatón. Cistecky elmondta, hogy a régiók gazdasági és szociális különbségeinek mérsékléséhez kulcsfontosságúnak tartják az Európai Unió kohéziós politikájának megőrzését. Külpolitikai szempontból a Nyugat-Balkán európai integrációját és a keleti partnerség megerősítését emelte ki. Az európai szomszédságpolitikával kapcsolatban a V4-nek „különösen erős jelzéseket kell adnia” az EU régi tagállamainak, hogy van értelme támogatni a térség országainak csatlakozási törekvéseit, és érdemes befektetni a régióban – tette hozzá Cistecky.

A cseh elnökség javasolni fogja továbbá, hogy hozzanak létre egy regionális témákkal, a térség ügyeivel foglalkozó „visegrádi agytrösztöt”, amely egyebek között hasznos elemzésekkel szolgálna a tagállamok államigazgatása számára. Prága kihívásként tekint az energiabiztonság és az energetika kérdésére is, amely mindegyik visegrádi tagállamnak kiemelkedően fontos – mondta az MTI-nek Helena Bambasová budapesti cseh nagykövet. „Az energiapolitika az a terület, ahol csapatként dolgozhatunk, és erőink egyesítésével képviselhetjük közös érdekeinket az Európai Unióban” – tette hozzá.

A visegrádi csoport valódi hatékonyságát firtató kérdésre Bambasová hangsúlyozta, hogy húsz éve tartó folyamatról van szó, amelynek résztvevőit eredetileg az európai és az euroatlanti integráció megvalósításának vágya kovácsolt össze. A nagykövet szerint bár a visegrádi államok több vonatkozásban egymás vetélytársai, mára belátták, hogy az együttműködés sokszor hasznosabb a versengésnél. Helena Bambasová úgy véli, hogy a tagállamok egyes kérdésekben képesek felülemelkedni nemzeti érdekeiken. A V4 korábban felmerült bővítésével kapcsolatban a nagykövet úgy fogalmazott: Csehország hatékonynak tartja a csoport jelenlegi négyes felállását, más országokkal legfeljebb alkalmi együttműködést lát célravezetőnek.

A rendszerváltás óta sok változás ment végbe a nemzetközi kapcsolatokban, de a visegrádi együttműködés olyan védjeggyé vált, amelyet sokan irigyelnek – mondta Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, hozzátéve, nem véletlen, hogy több ország jelezte csatlakozási szándékát. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország támogatja az innovációt, megújítást és nyitást előtérbe helyező cseh V4-elnökségi programot. A visegrádi csoport Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország intézményesített együttműködéseként jött létre 1991. február 15-én azzal a céllal, hogy segítse a kelet-közép-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Az együttműködés alapjait rögzítő visegrádi nyilatkozatot Antall József magyar kormányfő, Václav Havel csehszlovák államfő és Lech Walesa lengyel elnök írta alá. Az együttműködést a rotációs alapon évente változó soros elnökség koordinálja. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia megalakulásával négytagúvá vált a V4 elnevezésű szerveződés.

A négy ország európai uniós és NATO-csatlakozásával a visegrádi csoport új célokat határozott meg. Hosszú távú együttműködést kíván kialakítani a felzárkózást segítő strukturális és kohéziós alapok ügyében, a közös agrárpolitika, a kül- és biztonságpolitika kérdéseiben, a schengeni határőrizeti rendszer működtetésében és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében. A visegrádi együttműködés elnevezése arra a történelmi 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erősítésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.