Kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályok betartására

Az internet segítségével terjesztett radikalizálódás elleni fellépésre és a fegyvertartás szigorúbb ellenőrzésére is rendelkezik már szabályozással, tervekkel az Európai Unió, de kiemelt figyelmet kell fordítani ezek betartására – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője hétfőn Brüsszelben a múlt pénteki norvégiai kettős merénylettel kapcsolatban.

2011. 07. 25. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michele Cercone különösen arra a bizottsági javaslatcsomagra hívta fel a figyelmet, amely a belső biztonság terén kezdeményezett intézkedéseket. A több évre szóló jogalkotási program egyebek között a tagországok közti szakértői hálózat létrehozását tartalmazza a radikalizálódás (beleértve a szélsőséges eszmék terjesztése) elleni fellépés hatékonyabbá tétele érdekében, valamint a civil társadalom támogatását „az erőszakos szélsőséges propaganda napvilágra hozása, lefordítása és megcáfolása érdekében”.

A program részeként két éven belül javaslatot tesz a bizottság a számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó uniós központ létrehozására is. A szóvivő hétfőn hangoztatta azt is, hogy a belső biztonság biztosítása elsősorban a tagállamok illetékessége és feladata. Norvégia nem tagja ugyan az Európai Uniónak, de az ott elkövetett merényletekből az unió országainak is le kell vonniuk a tanulságokat – tették hozzá brüsszeli források.

Az Európai Bizottságnál délben egyperces néma felállással emlékeztek a norvégiai támadások áldozataira. A pénteken elkövetett robbantásos merényletnek és lövöldözésnek összesen 93 halálos áldozata volt. Megemlékezett a merényletről hétfőn az Európa Tanács is, amelynek strasbourgi központjában szintén egyperces ünnepélyes szünetet tartottak, és a norvég zászlót félárbocra engedték. Az EU vezetői már pénteken a legmagasabb szinten elítélték a norvégiai merényleteket.

Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői EU-tanács elnöke gyáva cselekedetnek minősítette a merénylő akcióját, José Manuel Durao Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke pedig egyebek között azt emelte ki, hogy Norvégia éppen otthoni békéjéről és külföldi béketeremtő képességéről híres. A brüsszeli bizottság nevében hétfőn Maria Damanaki halászati biztos nyilatkozott, arra szólítva, hogy mindenki „legyen eggyé Norvégiával”. Mint mondta, szavakkal nem is lehet kifejezni az észak-európai országban elkövetett bűntett borzalmait. Damanaki hangoztatta, hogy továbbra is eltökélten ragaszkodni kell a demokrácia és a szabadság elveihez a lemészárolt fiatalok nevében is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.