Kiképzőbázist ajándékba

Felháborította a teheráni vezetést, hogy az iraki Kurdisztán regionális kormánya több százezer hektárnyi területet adományozott egy kimondottan Irán-ellenes terrorista csoport számára, mely fegyveres támadásokat folytat a kurdok lakta területeken. Teherán az Egyesült Államok és Izrael támogatását látja a csendes ügylet hátterében, noha a taktika az Iszlám Köztársaság számára sem ismeretlen.

Karczag Eszter
2011. 07. 12. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni FARS hírügynökség értesülései szerint Kurdisztán összesen háromszázezer hektárról mondott le az önálló kurd államért 2004 óta harcoló Kurdisztáni Szabad Élet Pártja (PJAK) javára. Az iráni fegyveres erők főparancsnokságához – állítólag a teheráni kormány egy magas rangú illetékesétől – beérkezett információ szerint a terület egy új kiképzőközpontként szolgál majd, a tervek szerint eredményesebbé és összehangolttá téve az Irán elleni támadásokat.

Az idézett illetékes kritizálta a kurdisztáni vezetést, legfőképp a tartomány elnökét, Masszud Barzanit. Úgy vélte, a terület átadása „árulás az iraki és iráni néppel szemben”, mert amerikai együttműködéssel és az iraki kormányt megkerülve történt. Ennek eredményeként Irak egy része fölött immáron egy terrorista csoport uralkodhat. A kormánytag ezen kívül kijelentette: Irán feljogosítva érzi magát arra, hogy a határ menti területeken lesújtson az ellene szervezkedőkre, ahogy tette azt 2007-ben is, mikor hadserege átlépte az iraki határt, komoly pusztítást okozva a kurd területeken.

Felháborodása ellenére azonban Teherán sem ártatlan, a földalatti terrorista csoportok kiképzése s azok szomszédos országokban való bevetése közkedvelt módszer a nyílt konfrontáció elkerülésére. Leon Panetta, az Egyesült Államok új védelmi minisztere tegnapi iraki látogatása során kijelentette: „nem ülhetünk hátradőlve”, mialatt Teherán az amerikai katonák elleni támadásokra fegyverzi fel az iraki siíta milíciákat, ám hozzátette, hogy az iráni befolyás ellen az iraki kormánynak is aktívan tennie kell.

A PJAK mozgalma eddig is a kurdok lakta, észak-iraki, hegyes régióban központosult, csupán néhány kilométerre az iráni határtól, s milíciái az eltelt hét évben számos támadást hajtottak végre Szíria északkeleti, Törökország déli, illetve Irán nyugati területein. A Kurd Demokratikus Szövetségen keresztül szoros kapcsolatot ápolnak a nemzetközi szervezetek által szintén terrorista csoportoknak tartott kurd tömörülésekkel, például a törökországi Kurd Munkáspárttal. A terrorista csoportok likvidálásában Irán számára egyedül Törökország jelenthet partnert, mely szintén naponta szenved el támadásokat a függetlenedni vágyó kurd kisebbség fegyveres alakulataitól.

Az iráni hírszerzés korábban már többször meggyanúsította az Egyesült Államokat azzal, hogy fegyverekkel és egyéb segítséggel látják el az Irán-ellenes félkatonai alakulatokat; 2006-ban több jelentés is ezt a feltételezést támasztotta alá. Washington mellett Izrael is gyanúba keveredett a kormányellenes, szeparatista csoportok támogatásában. Pentagonhoz közeli értesülések szerint a zsidó állam kiképzéssel és katonai felszereléssel segítette az iráni állam hatalmának gyengítését; a támogatott terroristák „cserébe” állítólag listát is kaptak az amerikai vezetés által megállapított iráni célpontokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.