Kísérleti ölelés a megbékélés érdekében

A spanyol polgárháború kitörésének 75. évfordulóján a sajtó visszafogottan emlékezett arra a vérontásra, amelyhez hasonló csak az egykori Jugoszlávia szétesése után tört ki Európában. A brazil portálok nem feledkeztek meg a szombati nagy eseményről, ugyanis megkezdődött a tengeralattjáró-építés programja Rio de Janeiro közelében.

2011. 07. 17. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com, elmundo.es, abc.es, lavanguardia.com, deia.com, diariovasco.com – Spanyolország

Az El País az egyedülállóan véres testvérháború kitörésének évfordulóján váratlan gesztussal tett kísérletet a megbékélésre. A kormányhoz közeli lap tudósítójának kérésére megölelte egymást a Franco oldalán harcoló nemzetiek katonája, José Luis Rodríguez Vinals és a köztársasági oldalon álló egykori pilóta, Alfredo Salas Viu. Az összeállításban arról írt az El País egyik visszaemlékezése, hogy a második köztársaság (1931-1939) májusban megalakuló új kormánya tudott a készülő felkelésről, de nem tudta, hogyan végezzen vele.

Megszólalt a már 96 éves Santiago Carrillo, a néhai kommunista párt (PCE) volt főtitkára, aki elmondta a lapnak, biztosra vették, hogy hamar leverik a lázadást. Meg se fordult a fejükben, hogy milyen véres polgárháborúvá fajulhatnak az események. José María Sánez de Tejada, a későbbi vezérkari főnök azon a napon nem volt kérdés, melyik oldalra áll, és a 16 éves fiú azonnal a nemzeti oldal egységeibe jelentkezett.

A katalán La Vanguardia az évforduló kapcsán azt tartotta fontosnak, hogy beszámoljon az egyik történelmi településen, Elchében tartott névváltoztatásról. A valenciai tartományban található város néppárti polgármestere a baszk kommunista La Pasionaria helyett egy Franco-párti polgármesterre cserélte az egyik utca nevét. Az El Mundóban egy olyan katonára – Jesús Martínez Tessierre – emlékezett vissza egyik fia, aki előbb a köztársaságiakkal harcolt, a polgárháború után pedig az oroszországi frontra vágyó és ki is jutó spanyol önkéntesek egységében, a Kék Hadosztályban. A polgárháborúban látottak különösen hatottak rá: mélyen hallgatott a történtekről, mert szerinte nem lett volna szabad hagyni, hogy az ország lakosai fegyvert fogjanak egymás ellen.

Az ABC még pénteken egy kockázatos hétfői parlamenti szavazásról írt. A széthullott kommunista párt utódszervezete (Egyesült Baloldal – IU) és a környezetvédők (ICV) ugyanis azt várják el az összes az összes párttól, hogy támogatni fogják a határozatot, amely elítéli az összes párttal a nemzeti oldal felkelését.

Folha.uol.com.br, estadao.com.br correiobraziliense.com.br, oglobo.globo.com – Brazília

A sajtó vezető helyen számolt be a brazil tengeralattjáró-program indulásáról, amelynek során Itaguaí városában, Rio de Janeiro közelében Dilma Rousseff elnöknő jelképesen beindította az első gyártósort, amely a tengeralattjárók borításához hengereli az acéllemezeket. A bolgár származású államfő hangsúlyozta az alkalomból mondott beszédében, hogy az itt megépítendő tengeralattjárókra az új olajlelőhelyek és a természeti kincsek megvédése érdekében van szükség, nem támadó céllal vágtak bele a programba. Az üzemben tervek szerint a francia Scorpéne (S-BR) osztályú hagyományos tengeralattjárót fogják gyártani – másfél évenként egyet adnak át –, és az SN-BR osztályú egyetlen atommeghajtású tengeralattjárót pedig 2023-ra gyártják le. A francia fél kötelezte magát a 2008-ban megkötött szerződésben, hogy teljesen átadják a brazil félnek a gyártási technológiát. Jelenleg csak a világ öt országa rendelkezik ilyen tengeralattjárókkal: Kína, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország. A tervek szerint a brazil hadiflotta csak 2017 júliusában rendszeresíti az első tengeralattjárót a megfelelő tesztek sikeres elvégzése után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.