Koncentráltan használnák fel a 2000 milliárdot

A fejlesztéspolitika átalakításában sikerült eredményt elérni – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága ülésén. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/795188"><strong>• A PPP-szerződések kiváltása az ország elemi érdeke</strong></a>

MNO
2011. 07. 05. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta: célként határozták meg, hogy a kormányváltás után feltárt mintegy 2000 milliárd forint fejlesztési forrást stratégiai gondolkodás mentén, koncentráltan használja fel az ország, és érvényesüljenek a gazdaságpolitikai célok, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, az ország versenyképességének javulása.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának eredményei között említette, hogy az Új Széchenyi-tervben meghirdetett pályázatokra márciustól, az első két és fél hónapban már mintegy kétezer pályázat érkezett, 1600 mikro-, kis- és középvállalkozásoktól.

A fejlesztési miniszter beszámolójában kitért arra, hogy az Európai Unió Magyarországgal szemben több eljárást is indított, jellemzően a 2007–2009 ősze közötti időszakra vonatkozó forrásfelhasználás ügyében, amelyek többnyire közbeszerzési és monitoring eljárási szabálytalanságokat, illetve nem megfelelő forráskihelyezést érintenek.

Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás elmondta, hogy a metróépítés uniós finanszírozásában közbeszerzési szabálytalanság miatt 65 milliárd forint sorsa bizonytalan, erről egyeztetnek az Európai Unióval.

A miniszter tájékoztatása szerint a tárca befejezte a nemzeti vagyonpolitikai irányelvek elkészítését, az egyeztetést követően kormány elé, majd ősszel a parlament elé viszik az előterjesztést. Jelezte, hogy ebben a nemzeti vagyon részének tekintik az önkormányzati vagyont.

Bóka István, a Fidesz képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014 utáni fejlesztési ciklusban a Balatonra érdemes lenne külön operatív programot kidolgozni, vagy egy ágazati operatív programban önállóan szerepeljen a balatoni térség fejlesztése, amely jelenleg több régiót is érint.

Hegedűs Lórántné, a Jobbik képviselője hozzászólásában úgy vélekedett, hogy a nemzeti vagyonkezelőnél a korábbi időszakban feltűnő értékaránytalanság mellett „eltapsolták” az állami vagyont, és az elszámoltatás lassú.

Erre reagálva Fellegi Tamás elmondta: a nemzeti vagyonkezelő elszámoltatása nem tartozik a tárca hatáskörébe, viszont az átvilágítás igen, és ennek eredményeként már juttattak el anyagot az illetékesekhez, köztük a Kehihez, az Állami Számvevőszékhez, illetve az elszámoltatási biztoshoz.

Szűcs Lajos fideszes képviselő hozzászólásában rámutatott arra, hogy az európai uniós források felhasználásának szabályai a Közép-magyarországi régiót hátrányosan érintik a többi magyar régióval szemben a főváros fejlettségi szintje miatt.

Fellegi Tamás válaszában elmondta: összeurópai problémaként jelenik meg az utóbbi időben, hogy a fővárosok magasabb fejlettségi szintje visszaveti a környezetének fejlesztési lehetőségét. Ezt a jelenlegi uniós szabályok szerint nem lehet orvosolni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.