Kórház az országút szélén

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bradley Wiggins (brit), Janez Brajkovic (szlovén) és Fredrik Willems (belga) – kulcscsonttörés, Chris Horner (amerikai) – orrtörés, agyrázkódás, Alekszandr Vinokurov – combcsonttörés, David Zabriskie (amerikai) – csuklótörés, Jurgen van den Broeck (belga) – lapockarepedés. Ők az idei Tour de France legkomolyabb áldozatai, akik mellett még megemlíthetjük az óriási esése miatt 13 perc hátrányt összeszedett volt világbajnokot, a belga Tom Boonent (azóta ő is feladta a versenyt), vagy a holland Johnny Hoogerlandot, akin olyan sebeket ejtett az út menti szögesdrót, hogy 33 öltéssel varrták azokat össze. Gyakorlatilag nincs olyan a 219 fős mezőnyben – beleértve például a címvédő spanyol Alberto Contadort is –, aki ne találkozott volna a talajjal legalább egyszer az eddigi kilenc szakasz során. Eddig tizenheten adták fel a viadalt, de a tegnapi pihenőnap végére még csatlakozhattak páran hozzájuk, látván, hogy képtelenek regenerálódni a folytatásra.
A világ leghíresebb országúti kerékpáros körversenyének ötödik etapján, a Carhaix és Cap Fréhel közötti 158 kilométeren történt a bukások első nagy hulláma az oldalszél, a sokszor beszűkülő út, az azt szegélyező padka, s persze a növekvő feszültség miatt. Ahogy Grischa Niermann, a Rabobank tapasztalt, 35 éves német kerekese írta internetes naplójában: „Az utolsó harminc kilométeren egy földút szélességű útszakaszra küldtek minket, egy kilométerrel a cél előtt kismillió dolgon kellett átverekedni magunkat, korlátok mindkét oldalon, amik megnehezítik, hogy kikerüljük egymást, na ilyet még nem is láttam. (…) Úgy érzem, ma két évet öregedtem.”
A vasárnapi kilencedik szakaszon (Issoire–Saint-Flour, 208 km) folytatódott a horror, ráadásul részben emberi gyarlóságból, hiszen a szökevényekhez tartozott spanyol Juan Antonio Flechát egy kísérő tévés autó sodorta el, rajta perdült fel szegény Hoogerland, hogy aztán a búzamezőt szegélyező szögesdrótban landoljon. Ám nem ez volt a fő bukás, hanem az, amelybe a mezőny mintegy harminc tagja belekeveredett. A legrosszabbul Alekszandr Vinokurov járt, a 2006-os Vueltát megnyert, a 2007-es Touron óriási doppingbotrányt okozott kazah klasszis 100 km/órás sebességgel száguldott be az erdőbe, ahonnan csak segítséggel tudott kikászálódni, mert eltörött a combja. Mentőhelikopter vitte el, vasárnap este már meg is műtötték egy párizsi klinikán. S ezzel egyben a pályafutása is lezárult, hiszen az idény végén eleve be akarta fejezni. „Nem gondoltam volna, hogy így búcsúzom a Tourtól, szomorú és csalódott vagyok. Azzal próbálom vigasztalni magam, hogy járhattam volna sokkal rosszabbul is” – olvasható a közlényében, amire rímelnek Hoogerland szavai: „Örülhetünk, hogy élünk. Mondtam is Flechának, hogy Wouter Weylandt nem volt ilyen szerencsés.” Nevezett belga biciklista az idei Giro d’Italián bukott akkorát, hogy belehalt fejsérüléseibe.
Reméljük, hogy hasonlóra a rossz előjelek ellenére a folytatásban nem kerül sor.
Tegnapra meglett az idei Tour első doppingesete: az orosz Alekszandr Kolobnyev múlt szerdai vizeletmintájában egy tiltott szernek minősülő vízhajtót mutattak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.