„Kormányozhatatlan pénzügyi katasztrófa” – Kettévágnák az államot

A tárgyalások folynak, de az álláspontok távolodnak az adósságcsökkentés kérdésében a republikánus és demokrata vezetők között – írja a The Washington Post. Az elnök komoly engedményeket tett, a konzervatívok azonban úgy érzik, már az is elég nagy kompromisszum, hogy egyáltalán hajlandók tárgyalni a kérdésben. Új államot alakítana Riverside megye felügyelőbizottságának egyik tagja – írja a Los Angeles Times. Jeff Stone szerint Kalifornia „egy túlméretezett, kormányozhatatlan pénzügyi katasztrófa”, ezért ketté kell vágni az államot.

Kovács N. László
2011. 07. 12. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (Washingtonpost.com)

A tárgyalások folynak, de az álláspontok távolodnak az adósságcsökkentés kérdésében a republikánus és demokrata vezetők között – írja a The Washington Post. Az elnök komoly engedményeket tett, a konzervatívok azonban úgy érzik, már az is elég nagy kompromisszum, hogy egyáltalán hajlandók tárgyalni a kérdésben.

Augusztus elején lejár az állam finanszírozása, a Kongresszusnak így új kölcsön felvételére kell engedélyt adnia a szövetségi kormánynak. Az Egyesült Államok adóssága azonban így is meghaladja a 14 billió dollárt, a republikánusok pedig közölték, csak akkor szavazzák meg az államadósság további duzzasztását, ha az komoly megtakarítási intézkedésekkel párosul. Obama elnök, John Boehner házelnök és a két párt magas rangú politikusai hetek óta igyekeznek megegyezni a kérdésben – igen kevés sikerrel.

Az ideális cél tíz év alatt 4 billió megspórolása, ebben mindkét fél egyetért, a módszerekben azonban már kevésbé. Obama „egyensúlyozó” politikáról beszél, azaz azt szeretné, ha a megszorításokat a gazdagokat és a vállalatokat sújtó adóemelés kísérné. A republikánusok azonban, akik a kisebb kormányzati szerepvállalás és a jelenlegi adók megtartásának jelszavával kerültek a politika élére, ezt nem tudják elfogadni, és inkább kisebb mértékű, de teljesen az elvonásokra építő megegyezést szeretnének.

Obama komoly engedményeket tett, ahogy ő fogalmazott, „kezét-lábát töri igyekezetében”. Az elnök felajánlotta, hajlandó vágni a szociális hálót biztosító programokon (Social Security, Medicare), többek között 67 évre emelve az utóbbi kérvényezhetőségi korhatárát, mely különösen felháborította a liberálisabb demokratákat. Az is nyilvánvalóvá vált ugyanakkor, hogy ennél messzebbre nem hajlandó elmenni: „Elfogadhatatlan, hogy újabb havi 500 dollárt kérjünk a középosztálybeli idősektől, mikor a leggazdagabbak 5 dollárral sem hajlandók hozzájárulni az állam működéséhez – fogalmazott az elnök, a republikánusok tervére utalva, mely az idősek egészségügyi hozzájárulásának növelésével spórolna meg 250 milliárd dollárt. – Én hajlandó vagyok viselni a támadásokat, jó lenne, ha a másik fél is így tenne.” A republikánusok azonban úgy vélik, ők már eleget tettek. „A legtöbb amerikai szerint az egyensúly a következőt jelenti: a kormányzat megkapja az újabb hitelt, az emberek pedig a reformokat. Az adók emelése nem szerepel az egyenletben” – nyilatkozta Boehner.

A tárgyalások három hete folynak, közben a két vezető golfozott egyet, többször kifejezte a másik iránti csodálatát, megegyezés azonban nem született, természetesen mindkét fél szerint a másik hibájából. A legvalószínűbbnek egy 1,5-2,5 billió körüli megegyezés tűnik, amelyet az alelnök, Joe Biden által fémjelzett tárgyalásokon állapítottak meg a felek. Ez sem túl biztos ígéret azonban. „A republikánusok azt mondják, térjünk vissza a Biden-féle tárgyalásokhoz. Nem árt azonban észben tartani, hogy ők azt a tárgyalóasztalt is otthagyták” – fogalmaz Chris Van Hollen demokrata képviselő.

Los Angeles Times (Latimes.com)

Új államot alakítana Riverside megye felügyelőbizottságának egyik tagja – írja a Los Angeles Times. Jeff Stone szerint Kalifornia „egy túlméretezett, kormányozhatatlan pénzügyi katasztrófa”, ezért ketté kell vágni az államot.

Az üzlet menekül, az adófizetők pedig egyre nehezebben bírják a segélyen élők és az illegális bevándorlók eltartását, különösen, hogy Sacramento liberális vezetése mindent pénzt elszív a keményen dolgozó belső megyéktől – nagyjából így lehet összefoglalni Stone érveit az elszakadás mellett. „Tudjuk, nem könnyű feladat új államot alakítani, ugyanakkor hiszünk benne, hogy lehetséges – magyarázza a férfi. – De a legfontosabb, hogy üzenetet küldjünk.” A liberális vezetés megkapta az üzenetet, melyet rögtön „politikai színháznak” bélyegzett. „Nevetséges, hogy ilyenekkel húzzák az emberek idejét – közölte Jerry Brown kormányzó szóvivője. – Ha valaki republikánus többségű, keményen konzervatív államban akar élni, nos, ez a hely már létezik: úgy hívják, Arizona.”

Stone azonban nem adja fel ilyen könnyen: a héten a felügyelőbizottság szavaz majd róla, megtartsák-e a szakadáspárti férfi által javasolt találkozót, mely felvázolná a különválás lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.