Korszakalkotó művet mutatnak be

Bemutatják Zágrábban, a Horvát Történettudományi Intézet Aranytermében kedden Sokcsevits Dénes Horvátország történelme a 7. századtól napjainkig című könyvét.

MNO
2011. 07. 04. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvbemutató a horvát intézet és a zágrábi magyar nagykövetség közös szervezése, így részt vesz a rendezvényen Jasna Turkalj igazgató, Iván Gábor magyar nagykövet és Jasen Mesic horvát kulturális miniszter is. Molnár Antal, az MTA Történettudományi Intézetének osztályvezetője, a ferences és jezsuita missziók történetének kutatója mutatja be Sokcsevits Dénes könyvét, amely a horvát történelmet összefoglaló első magyar nyelvű munka, és a szerző reménye szerint horvátul is megjelenik majd.

Sokcsevits Dénes a Pécsi Tudományegyetem horvát tanszékének tanára, a Szlavisztikai Intézet igazgatója. Bajai horvát születésű, a volt Jugoszláviában szerb-horvát nyelvszakon végzett az újvidéki egyetemen, majd Zágrábban történelem és régész szakon diplomázott. Mint az MTI-nek felidézte, tanulmányai alatt, 1986–1987-ben dolgozott a zágrábi ifjúsági rádiónak is, ahol akkor fordításában először hangzottak el horvát nyelven Pilinszky-versek.

Történettudományból doktorált 1999-ben A horvátok magyarságképe a dualizmus idején című munkával. Vendégtanár volt a Zágrábi Tudományegyetemen, ahol 1999 és 2009 között magyar történelmet tanított, majd az eszéki (Osijek) egyetemen a hungarológia szakon ugyancsak magyar történelmet oktatott. Elmondta, hogy a horvát tudományos életben akkor figyeltek fel rá, amikor 2006-ban megjelent horvátul a Pavicic Kiadónál a Magyar szemmel a horvátok, horvát szemmel a magyarok című, az 1790 és 1918 közötti időszakot elemző kötete. A Jutarnji List című napilap 2006-os sikerlistáján az első tíz között szerepelt Sokcsevits Dénes könyve, és ez – mint fogalmazott – „jó belépő volt Horvátországban”.

A nevéhez fűződik a Bereményi Kiadó által 1994-ben megjelentetett, a szomszédos országok történelmét bemutató sorozat horvátokról szóló kötete, a Déli szomszédaink története, amely ma kötelező olvasmány az egyetemen. Rendszeresen publikál magyar és horvát folyóiratokban, így többek között a Századok, a Tiszatáj, a Kritika, a zágrábi Kolo és a Republika című periodikákban vagy a Casopis za suvrjemenu povijest című kortárs történelmi folyóiratban. Több műfordításkötete is megjelent: 1995-ben látott napvilágot Mirsad Sijaric bosnyák költő önálló kötete, és több mint 40 verset fordított le magyarra a II. világháború utáni horvát költészetből válogató antológiába. Sokcsevits Dénes jelenleg a Matica Hrvatska megbízásából az 1790 és 1914 közötti időszakot átfogó magyar–horvát–osztrák történelemről ír, és tervezi a horvát kultúrtörténet megírását is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.