Látnak könnyítéseket a rendőrök a szakmai tervezetben

Élethosszig tartó tanuláshoz kötött rendfokozati és előmeneteli rendszer, 52 éves kor felett könnyített szolgálat, 60 felett pedig rendelkezési állományba helyezés. Ezek az új rendőri életpályamodell elemei. Az egyenruhások utolsó öt éve nem sokban különbözne a nyugdíjtól, hiszen munkára csak vészhelyzetben vagy háborúban kötelezhetnék őket. A belügyminiszter azt mondta: szakmai tervezetről, és nem törvényjavaslatról van szó.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797635" target="_blank"><strong>• Megnyugtatóan rendezik a körülményeket</strong></a>

MNO
2011. 07. 17. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekképviseletek július második hetében a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács ülésén ismerhették meg a Belügyminisztérium életpályamodell-tervezetét. A szaktárca 2014-ig, a ciklus végéig 30 százalékkal emelné a béreket, de differenciáltan. A rendőrök fizetését a teljesítmény, a munkakör nehézsége és az elvégzett munka minősége határozná meg. „Ezen a verzión – amit most a Belügyminisztérium elkészített – nagyon sok javítanivaló van. Teljesen új rendszert vezet be. Megszüntetné úgymond a rendfokozati rendszert, az előmeneteli rendszer is teljesen megváltozna, és egy teljesen új elemet hozna be, amely arról szól, hogy élethosszig kell tanulni a rendőrnek” – fogalmazott Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

25 év szolgálati viszony után nem mehetnének el nyugdíjba a rendőrök, csak könnyített szolgálatot kérhetnének. „A könnyített szolgálat részleteit – hogy ott milyen munkaköröket, és milyen munkát kéne végezni a kollégáinknak – még nem ismerjük. Az nyilvánvaló, hogy 52 éves korban, ha úgy dönt a munkatárs, hogy ezt a szolgálati rendszert választja, akkor ez mindenképpen lehet akár pozitív is, hiszen kevesebb óraszámot kell dolgozni. Éjszaka nem kell munkát végezni, és vannak ebben könnyítések. De hogy milyen munkaköröket kell ellátni, azt még nem látjuk teljesen tisztán” – tette hozzá a főtitkár.

A 65 éves általános nyugdíjkorhatárt a rendőrökre is kiterjesztenék, de 60 éves korukban rendelkezési állományba helyezhetnék őket. Az utolsó öt évük nem sokban különbözne a nyugdíjtól, hiszen munkára csak vészhelyzetben vagy háborúban kötelezhetnék őket. Az egészségügyileg alkalmatlanná nyilvánított rendőrök tartalékállományba kerülnének, és átképeznék őket más közszolgálati munkára. „Nincs kész a törvénynek a szövegszerű változata. Ahogy a szövegszerű változat elkészül, közzé fogjuk tenni. A szakszervezetekkel van egy előzetes megbeszélésünk. Ezt az előzetes megállapodást a Belügyminisztérium be fogja tartani, és a kormány ezt meggyőződésem szerint akceptálni fogja” – szögezte le Pintér Sándor belügyminiszter.

A szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere 2012-től megszűnne. Azok a nyugalmazott rendőrök, akik hajlandók újra egyenruhát ölteni, várhatóan az új közmunkaprogramot felügyelik majd. A kulcsi löszfal megerősítésénél vagy a különböző gátépítéseknél több száz volt nyugdíjas rendőr szolgálatára számít az állam.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.