Lebontanák a műemlékeket

Három, műemlékvédelmi szempontból védett épületet akar lebontani Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal, az egyiknek főként magyar kultúrtörténeti szempontból van jelentősége, a másik két ingatlan pedig Kós Károly építészeti stílusának elemeit viseli magán.

MNO
2011. 07. 18. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csortán Ferenc marosvásárhelyi nyugalmazott műemlékvédő annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek hétfőn, hogy Dorin Florea, a város polgármestere nemrég elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a műemlékvédők nem hajlandók levenni a műemlékjegyzékről az épületeket, így azokat nem lehet egyelőre lebontani.

A műemlékvédő elmondta, hogy a polgármesteri hivatal fél évvel ezelőtt kezdeményezte az épületek műemléklistáról való törlését. Csortán szerint a romániai országos műemlékvédelmi bizottság nyilvántartási albizottságának kell döntenie majd, hogy indokolt-e az önkormányzat kérése, vagy sem. Az önkormányzat kérése még nem került a testület elé – mondta Csortán –, mert a beterjesztéshez és a kérés megindoklásához még nem gyűjtötték össze a szükséges iratokat.

A Víkendtelep nevű marosvásárhelyi üdülőtelep bejáratánál lévő egykori helyi bútorgyár építtette a 20. század első felében munkásai számára azt a két házat, amelyek a Kós Károly által meghonosított építészeti stílus miatt élveznek védettséget. Ez a két ingatlan leromlott állapotban van, korábban hajléktalanok laktak bennük. A műemlékvédő szerint a város vezetőségének restaurálnia kellene ezt a két épületet, és olyan funkciót kellene találnia, amivel a közösség hasznára válnak.

A harmadik épület főleg magyar kultúrtörténeti szempontból értékes, hiszen ebben az egyszerű házban működött évtizedeken át a város leghíresebb vendéglője, a Súrlott grádics. 1915-ben Ady Endre és Boncza Berta voltak itt vendégei Bernády György akkori marosvásárhelyi polgármesternek. Csortán Ferenc szerint ez az épület jelképe a városnak, „szakrális hely” a helyi magyarság számára.

A műemlékvédő szerint ez az ingatlan is értékes építészeti szempontból, ha azt vesszük figyelembe, hogy a 19. század közepe tájáról kevés épület maradt meg Marosvásárhelyen, ami a város akkori építészetét, hangulatát tükrözi.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.