Magyarország elkötelezett

A válságra adott átfogó válasznak fontos eleme az a határozott fellépés, amely az Európai Unió bankrendszerében megfigyelhető tartós gyengeség befektetői megítélésének kezelését célozza az Európai Tanács jóváhagyásával, ebben az összefüggésben a 2011–2012-es időszakban 91 bankot vizsgáló EU-szintű stresszteszt célja, hogy felmérje az EU bankrendszerének ellenálló képességét a negatív sokkokkal szemben – hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleményében.

MNO
2011. 07. 15. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca megjegyzi, hogy a stresszteszt, amely a szokásos felügyeleti eszköztár részének tekinthető, nem előrejelzés. A teszt célja, hogy olyan eszközt biztosítson, amely a részt vevő bankok veszteségviselő képességét méri fel egy szélsőségesen nehéz helyzetet képviselő, lehetséges, de várhatóan meg nem valósuló stresszforgatókönyv alapján.

Magyarországról egy bank, az OTP Bank Nyrt. vett részt az EU-szintű stressztesztben, amelynek eredménye alapján a bank megfelelően tőkésített, a hibrid tőkeelemek nélküli, alapvető tőke (Core Tier 1) tőkemegfelelési mutatója az 5 százalékos küszöb felett marad a stresszforgatókönyv szerint is. A nemzetgazdasági miniszter üdvözli a teszt eredményeinek, valamint a részt vevő bankcsoport szuverén kitettségeinek közzétételét érintő fokozott átláthatóságot – tartalmazza a közlemény. Az NGM leszögezi: Magyarország elkötelezett a pénzügyi stabilitás megőrzése és egy átfogó EU-szintű stratégia részeként a bankrendszer sokkellenálló képességének további megerősítése mellett.

Az egyes hitelintézetek honlapjain publikált információk alapján a CIB Bank anyabankja, az olasz Intesa Sanpaolo esetében a hibrid tőkeelemek nélküli, alapvető tőkével (Core Tier 1) számított 5 százalékos küszöbértékhez viszonyítva az Intesa Sanpaolo csoport konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatója 8,9 százalékra módosulna a kedvezőtlen forgatókönyv szerint 2012-ben. Ez az eredmény már mutatja a 2011 tavaszán eltervezett és nyár elején végrehajtott tőkemegerősítés hatásait.

A K&H anyabankja, a belga KBC Bank azt tette közzé, hogy a rosszabb forgatókönyv esetén is a viszonyítási alapnak tekintett 5 százalékos küszöbértéknek a kétszerese, 10 százalék lenne a becsült, hibrid tőkeelemek nélküli, konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutató 2012-ben. Jan Vanhevel, a KBC Csoport vezérigazgatója a bankcsoport honlapja szerint azt mondta: a KBC elégedett a stresszteszt eredményével, a bank még a stresszforgatókönyvek alapján is teljesíteni tudja a fizetőképességi követelményeket.

A magyarországi leánybankkal is rendelkező UniCredit a honlapján azt jelentette meg, hogy a bankcsoport Core Tier 1, alapvető tőkemegfelelési mutatója 6,7 százalékra változna 2012-ben a 2010. végi 7,8 százalékról. A Raiffeisen Bank International a rosszabb forgatókönyv alapján 7,8 százalékos konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatót érne el 2012 végén. Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a banki közlemény szerint hangsúlyozta: a vizsgálatok kedvező eredménye tükrözi az üzleti modelljük erősségét és a befektetések és a tevékenységek megfelelő sokrétűségét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.