Már ássák Amerika sírját: nem is kérdéses a leminősítés

Londoni pénzügyi elemzők szerdai helyzetértékelései szerint már nem az Egyesült Államok jelenlegi elit adóskockázati osztályzatának leminősítése, hanem a leminősítés mértéke a kérdés, mivel a citybeli szakértők szerint nincs olyan adósságlimit-emelési terv, amellyel a hitelminősítők által várt hosszú távú adósság- és költségvetési konszolidáció elérhető lenne. A lakosság nagy része az Obama elnök által szorgalmazott megoldási tervezetet támogatja. <br />

MNO
2011. 07. 27. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és kutatási részlegének – BofA Merrill Lynch Global Research – szerdai elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező, hosszú távú reformokat szeretnének látni. A ház előrejelzése szerint ha az adósságlimit emelésének elmaradása miatt az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerül, a Fitch Ratings hitelminősítő augusztus közepén a jelenlegi „AAA”-ról „RD”-re (korlátozottan nem törlesztő) rontja az amerikai szuverén adósosztályzatot.

Nem haboznak

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s már maga is jelezte, hogy ha az amerikai kormány „akármilyen rövid időre” elmarad piaci adósságának törlesztésével, az azt eredményezheti, hogy a cég a hosszú és a rövid lejáratú amerikai államadósságra egyaránt „SD” – szelektív nem teljesítő – besorolást ad, vagyis gyakorlatilag fizetésképtelennek minősíti az Egyesült Államok kormányát.

A Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service e hónap közepén leminősítést valószínűsítő negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „AAA” – illetve a Moody’s besorolási módszertanában „Aaa”-val jelölt – adósosztályzatait.

A Fitch Ratings a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, minap Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében ugyanezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az augusztus 2-ai határidőig nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről. A BofA Merrill Lynch Global Research szerdai londoni elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök eddig előterjesztett, külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező hosszú távú reformokat szeretnének látni. A ház szerint Boehner terve „szinte bizonyosan” amerikai osztályzatrontáshoz vezetne egy vagy több hitelminősítő részéről, de az általános vélekedéssel szemben Reid elképzelései sem kezelik a hitelminősítők legfőbb aggályait, mivel nem javítanák a hosszú távú államháztartási deficitpályát.

Az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válásával kapcsolatos piaci aggodalmak szerdán már megjelentek a kockázati árazásokban is. Az amerikai államadósság törlesztési kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabása a szerdai londoni kereskedésben 62 bázispont – tízmillió dollár amerikai államadósság után 62 ezer dollár – volt, hozzávetőleg tíz bázisponttal magasabb az elmúlt hónapok tipikus amerikai CDS-szintjeinél. Ez a CDS-díjszabás is azonban csak a korábbi amerikai kockázati árazásokhoz képest tűnik magasnak.

A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árazása a szerdai londoni kereskedésben például 1680 bázispont – tízmillió euró görög államadósságra 1,68 millió euró – közelében járt, ami a CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató számítási modellje szerint azt jelzi, hogy a piac 76 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban. A jelenlegi amerikai CDS-árazás is még csak 5,3 százalékos halmozott távlati törlesztésleállási esély árazásának felel meg.

Egy ország rágja a körmét

Az amerikaiak túlnyomórészt aggódnak az amerikai adósságválság miatt, és többségük egy olyan megoldást támogatna, amelyet Obama elnök javasolt, és egyaránt tartalmaz kiadáscsökkentést és bevételnövelést, továbbá az adósságplafon megemelését – közölte egy 600 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérés eredményeit szerdán a Reuters és az Ipsos. Az adósságplafon-válság miatt a sokszor érdektelenséget mutató amerikai lakosság jobban figyel a washingtoni eseményekre: a megkérdezettek 83 százaléka válaszolt úgy, hogy valamennyire vagy nagyon aggódik az augusztus 2-i esetleges államcsőd miatt.

A felmérés szerint az amerikaiak 56 százaléka támogatna egy olyan megoldást, amelyben egyaránt van adóemelés és kiadáscsökkentés. A megkérdezettek 19 százaléka a republikánusok által javasolt eljárást, kizárólag kiadáscsökkentést, míg 12 százalékuk kizárólag adóemelést látna szívesen. A Reuters és az Ipsos közös felmérése alapján a megkérdezett amerikaiak 31 százaléka látja úgy, hogy a politikai patthelyzetért a republikánus képviselők felelősek; 21 százalékuk Obama elnököt, míg 9 százalékuk a demokrata képviselőket vádolja. Ennek megfelelően a megkérdezettek 29 százaléka látta úgy, hogy a tárgyalások során a republikánus oldalnak kellene a többet engednie, negyedük szerint az elnöknek, míg 20 százalékuk szerint a demokratáknak.

Versenyt futnak az idővel

A jövő évi választások szempontjából kulcsfontosságú, magukat nem elkötelezett választóként megnevező válaszolók 29 százaléka látta úgy, hogy Obama elnöknek, míg csupán 13 százalékuk szerint a republikánus képviselőknek kellene többet engedniük. Az Egyesült Államokban továbbra is harcolnak az idővel a politikusok, hogy az augusztus 2-i határidő előtt döntés szülessen az amerikai adósságplafon emeléséről. Az amerikai pénzügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a megfelelő források a kiadások finanszírozására. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásait. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok alapján – csupán a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.