Már Cameron pozícióját is kikezdi a botrány

Keddi brit sajtóértékelések szerint David Cameron miniszterelnök politikai jövője is megkérdőjeleződhet az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai telefonlehallgatási sajtóbotránya nyomán.

MNO
2011. 07. 19. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ismertetett közvélemény-kutatási eredmények szerint a britek bizalma alapjaiban rendült meg a sajtóban, a rendőrségben és a politikában az eset kapcsán. Cameron helyzetét – a Daily Mail által idézett források szerint – kikezdheti, hogy a konzervatív párti miniszterelnök jó ideig első számú sajtófőnökeként alkalmazta a botrány középpontjába került – azóta felszámolt – bulvárlap, a News of the World egykori főszerkesztőjét, Andy Coulsont, akit a múlt héten a telefonlehallgatási üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek.

Coulson a korábbi lehallgatási botrányok miatt 2007-ben távozni kényszerült a News of the World éléről, ám később David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatója – vagyis a kormányfő sajtófőnöke – lett. Cameront emiatt a sajtóetikai botrány két héttel ezelőtti kirobbanása óta egyre hevesebb bírálatok érik az ellenzék és a sajtó részéről, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben.

Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak idén januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából is.

A kormányfő jövőjével kapcsolatos, egyre sűrűbben felbukkanó találgatásokra már Nick Clegg miniszterelnök-helyettes is reagált, kijelentve a BBC-nek, hogy az ügy „abszolút nem a miniszterelnök pozíciójáról szól”.

A Daily Mail kedden idézett forrásai szerint a Downing Streetet „feldühítette”, hogy Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere – akit sokan Cameron lehetséges riválisának tartanak arra az esetre, ha a vezetőváltás komolyan felmerülne – előző napi sorozatos médianyilatkozataiban nem volt hajlandó egyértelműen állást foglalni a kormányfő politikai jövőjével kapcsolatban.

Keddi brit sajtóértékelések szerint David Cameron pozícióját különösen kényessé teszi az is, hogy a hétvégén lemondott a Scotland Yard – a londoni rendőrség – főparancsnoka, Sir Paul Stephenson, miután kiderült, hogy a Scotland Yard 2009–2010-ben szerződéses kapcsolatban állt a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal. Wallist, aki külsős PR- és médiatanácsadói szerepet látott el a rendőrségnél, a minap ugyancsak őrizetbe vették a telefonlehallgatási ügy kapcsán.

Jórészt az ő alkalmazása körüli bírálatok miatt mondott le Sir Paul Stephensonután egy nappal a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, John Yates is.

Cameron mindazonáltal igyekezett cáfolni, hogy párhuzam lenne vonható Coulson és Wallis alkalmazása között. A kormányfő dél-afrikai látogatásán az őt kísérő brit újságíróknak úgy fogalmazott, hogy „két egészen különböző ügyről” van szó.

A konzervatív Daily Mail beszámolója szerint a miniszterelnök kitért azon kérdések elől, hogy az elmúlt napokban fontolóra vette-e saját pozíciója fenntarthatóságát. Cameron csak annyit mondott, hogy a brit kormány a telefonlehallgatási ügyben „minden megfelelő lépést megtett”.

Kedden ismertetett felmérések alapján a telefonlehallgatási ügynek súlyos bizalmi következményei is vannak. A The Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 39 százalékának a korábbinál rosszabb a véleménye David Cameronról, 31 százalékuknak romlott a rendőrségről alkotott véleménye, és 35 százalékuk válaszolt úgy, hogy kevésbé bízik a sajtóban.

Rupert Murdochról, a botrány középpontjában álló globális sajtóbirodalom ausztrál–amerikai vezetőjéről a britek 57 százaléka van rosszabb véleménnyel, és a már nem is létező News of the Worldről – amely egykor messze a legolvasottabb brit lap volt – a válaszadók 55 százalékának megítélése romlott.

A súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.