Meg kell teremteni az állampolgárok európai szintű képviseletét

„Az eurózóna stabilizálása és a gazdasági válság rendezése az uniós intézményrendszer megerősítését kívánja. Ez azonban nem kivitelezhető az európai képviselet reformja nélkül”– jelentette ki Schöpflin György az EP-választások reformjáról tartott mai strasbourgi vita kapcsán. A jelentés legvitatottabb pontja egy 25 képviselői helyre kiterjedő, európai szintű választási körzet létrehozására tesz javaslatot. Mivel ez korszakhatárként is értelmezhető lépést jelentene az egyetlen közvetlenül választott európai testület történetében, a választási reformról szóló vita egyben az Európai Unió jövőjéről való eszmecsere is volt – olvasható a fideszes EP-képviselő sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 07. 07. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt Schöpflin György fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta, jelenleg és a közeljövőben Európának egy olyan gazdasági válsággal és annak szerteágazó hatásaival kell megküzdenie, ahol az euró jövője távolról sem nevezhető biztosítottnak, és ahol a válság megoldását jelentő eszközök kidolgozása még folyamatban van. „Bármilyen formát is fog ölteni ugyanakkor a válságból történő kilábalás, ez erősebb, nem pedig gyengébb európai integrációt fog követelni. Vitathatatlan lesz annak szükségessége is, hogy a tagállamok további hatásköröket ruházzanak át az EU-ra” – hívta fel a figyelmet Schöpflin.

Az Európai Unió így nyert felhatalmazása viszont ennek megfelelő legitimitást és képviseletet fog kívánni, amelynek európai szinten kell megjelennie. A néppárti politikus érvelése szerint pontosan ez az, amit a páneurópai lista mellett érvelő képviselők teljesíteni kívánnak: megteremteni a kontinens állampolgárainak európai szintű képviseletét.

Az Európai Parlament választási reformjáról és a páneurópai választási körzetről folyó vita azonban nem választható el az unió előtt álló kihívások kontextusától, a „Több vagy kevesebb Európa?” egyre gyakrabban felmerülő dilemmájától. „Noha a parlament többsége általában véve támogatja az európai integráció átfogó projektjét, ebben a kérdésben komoly nézetkülönbség áll fenn az EU rövid, illetve hosszú távú kérdéseire fókuszáló képviselők között” – mondja Schöpflin. A jelentésért felelős brit képviselő ezért a néppárti frakció támogatásával a jelentés szakbizottsági szintre való visszautalását és további tárgyalását kérvényezte – olvasható a közleményben.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.