„Megállítani a tömeges bevándorlást”

A Neue Zürcher Zeitung beszámol arról, hogy a legnagyobb támogatottságú svájci párt a bevándorlás szigorításáért kezd aláírásgyűjtésbe. A Die Welt szerint egész Európában erősödik az iszlámellenesség.

2011. 07. 26. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch)

A konzervatív svájci hivatal Külföldi kontingenseket a személyek szabad áramlása helyett című cikkében tudósít az SVP választási kampányáról. A Svájci Néppárt (SVP) keddtől úgynevezett korlátozó kezdeményezéssel küzd a jelenleg érvényes személyek szabad áramlása ellen. A párt a korábban bejelentett népi kezdeményezéssel kívánja meghatározni a legmagasabb számot. Az SVP választási kezdeményezésével az őszi voksolásra készül. Kedden jelent meg a kezdeményezés a hivatalos közlönyben. Ezzel elkezdődik a 18 hónapos aláírásgyűjtés, ami alatt százezer szignót kell összegyűjteni. A „tömeges bevándorlás elleni” kezdeményezéssel Svájcnak ismét meg kell szereznie azokat az eszközöket, amelyekkel maga alakíthatja a bevándorlást, érvelt hétfőn a sajtó képviselői előtt Toni Brunner, a néppárt elnöke a fővárosban. Tömeges bevándorlásról lehet beszélni, fogalmazott. Az elmúlt öt évben 380 ezren érkeztek az alpesi köztársaságba. A személyek szabad áramlását garantáló megállapodás miatt Svájcnak „megkötötték a kezét”. Ezért a kezdeményezés az új eszközök mellett a megállapodás újratárgyalását követeli három éven belül. E cél érdekében az SVP végső eszközként a szerződés felmondását is számba veszi. Hogy pontosan mit tenne ebben az esetben az EU, az egyelőre tisztázatlan. Az úgynevezet guillotine záradék – egy kétoldalú szerződés felmondása az összes többi hatályon kívül helyeződését jelenti – máig érvényben van. Nem kívánják meghatározni a bevándorlás felső határát, azt a gazdasági érdekek alá kívánják rendelni. Ennek megfelelően a külföldi munkavállaló ismét köteles lenne svájci munkahelyet felmutatni.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap internetes kiadásában Freia Peters Az iszlámellenes közösség gyarapodik Németországban címmel készített interjút Florian Hartleb radikalizmusszakértővel. A szakértő szerint túlzottan egyoldalú lenne a norvégiai gyilkost szélsőjobboldalinak nevezni, rendkívül összetett az ideológiája. Nem totalitárius államot szeretne, csak Európát kívánja megszabadítani a kulturális marxizmustól és az iszlámtól. Óva int Európa kulturális felhígításától, ennyiben szélsőségesen érvel hasonlóan, mint a németországi eszmetársai. Az 1945 utáni Európáról beszél, s ezzel közvetve a ’68-as mozgalom örökségére utal. Véleménye szerint a baloldali gondolkodás vezetett a multikulturalizmushoz az öreg kontinensen. Hartleb a fegyvermániás elkövető tettében a legfurcsábbnak azt találja, hogy nem iszlamista fiatalokkal végzett, hanem a baloldali kormánypárt fiataljaival. A szakember szerint egész Európában tapasztalható az iszlámellenesség növekedése, még ha eltérő formában is. A tettesnek a norvég radikális FrP iszlám bírálata túl kevés volt, ezért kilépett a pártból. Az iszlámellenesség növekedése érzékelhető Németországban is, elég csak a Pro Köln mozgalom sikereit említeni. Természetesen nem szólítanak fel erőszakra, de ez nem óv meg az ilyen magányos elkövetőktől. Hiszen idáig Norvégiát sem jellemezte egy kimondottan szélsőjobboldali mozgalom, és a bevándorlók jól integráltnak tűntek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.