Megdöbbentő adatok: az emberek nagy része utálja a politikát

Három visegrádi országban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában az emberek kétharmadában negatív érzelmeket, például dühöt vagy bizalmatlanságot, minden tizedik emberben viszont pozitív érzéseket, így érdeklődést és rokonszenvet vált ki a politika – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet az International Centre for Democratic Transitionnel (ICDT) közösen az említett országokban és Ausztriában végzett felmérése eredményeit csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 14. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezer-ezer ember megkérdezésével májusban készített felmérés szerint Ausztriában 35 százalék pozitívan, 52 százalék negatívan, a többiek pedig közömbösen viszonyulnak a témához. Míg Ausztriában a válaszadók háromnegyede elégedett a demokrácia működésével, Lengyelországban csak felük, Szlovákiában harmaduk, Magyarországon pedig csak minden negyedik ember – olvasható a közleményben.

Az eredményeket összehasonlították a kilencvenes évek elején ugyanezekben az országokban mért adatokkal, valamint egy 2009-es ausztriai vizsgálat eredményeivel. Ennek alapján – véleményük szerint – kirajzolódik, hogy a demokratikus rendszerektől elválaszthatatlan politikai szabadságjogok a közép-európai „új demokráciák” lakóinak szemében éppoly fontos értékek, mint a nyugat-európai országok polgárainak. Azzal a kijelentéssel, hogy „minden állampolgárnak joga van tüntetni a meggyőződéséért, ha szükséges”, Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka, Lengyelországban 87 százaléka, Szlovákiában 85 százaléka értett egyet, Ausztriában viszont csak 82 százalék – mutattak rá.

Megfogalmazásuk szerint „megdöbbentők a különbségek a romló és a javuló anyagi helyzetű rétegek demokráciafelfogása között”. Szlovákiában a helyzetük romlására számítóknak alig negyede volt elégedett a demokrácia működésével, a javulást váróknak viszont 60 százaléka, és ugyanez a tendencia érvényesült Magyarországon és Lengyelországban is. Mint írták: 1989 után párhuzamosan ment végbe a demokratikus rendszer megszilárdulása és a sokakat súlyosan érintő gazdasági átalakulás, ezért a legtöbben a demokráciát okolják lecsúszásukért. Ebből következően a rendszer támogatásának erősödése nem is várható ezekben az országokban mindaddig, amíg tömeges marad az egzisztenciális félelem – állapították meg az elemzők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.