Megkezdődött a kiemelt nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzés

Megkezdődött az idei kiemelt élelmiszer-biztonsági ellenőrzés – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkárságának helyettes államtitkára kedden Budapesten, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága élelmiszer-biztonsági albizottságának ülésén. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795044" target="_blank"><strong>• Dinnyeszezon: azonnali vizsgálatot rendelt el Fazekas Sándor</strong></a>

MNO
2011. 07. 05. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár elmondta: az ellenőrzéseket a szakemberek július 4. és augusztus 25. között végzik, főként az ifjúsági és gyermektáborokban, a strandbüfékben és étkezdékben, valamint a kitelepüléssel járó, nagy tömegeket megmozgató nyári rendezvényeken. Az ellenőrök különösen figyelnek majd a zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a fagylaltra. A kiemelt nyári zöldség és gyümölcs-ellenőrzés részét képezi a célzottan elrendelt dinnyeellenőrzés, amelynek során az ellenőrök a dinnye minőségét vizsgálják – közölte a helyettes államtitkár.

A németországi hasmenésjárvánnyal kapcsolatban Bognár Lajos beszámolt arról, hogy az eseményekkel összefüggő eddig regisztrált megbetegedések száma elérte a 4000-et, és csaknem 900 beteg szenved a vesét károsító szövődményben. A halálesetek száma 49, ebből 47 német, valamint egy-egy svéd és amerikai. Annak vizsgálata, hogy a megbetegedéseket okozó E. coli törzs hogyan került az élelmiszerláncba, további vizsgálatokat igényel – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: annyi bizonyosnak tűnik, hogy nem a spanyol uborka, hanem növényi csíra okozta a fertőzést, az is valószínű, hogy ez utóbbi egyiptomi eredetű. Aláhúzta: a járványban Magyarország jelenleg nem érintett, és a hatóságok a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket megtették. A járvány keltette pánik ugyanakkor Magyarországnak 8–21 milliárd forint kárt okozhat.

A nemzeti vidékstratégiában az élelmiszer-biztonság kérdésköre kitüntetett szereppel bír – hangoztatta a helyettes államtitkár. Ennek alátámasztására felhozta: az élelmiszer-feldolgozás bruttó termelési értéke tavaly Magyarországon elérte a 2036 milliárd forintot, a kivitel értéke pedig 648 milliárd forintot tett ki. Mindez pedig azt jelzi, hogy a bel- és a külföldi piacok megtartása érdekében is fontos kérdésként kell kezelni az élelmiszer-biztonságot.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a kis élelmiszer-előállítók helyzetét könnyíteni kell ezen a területen annak érdekében, hogy termékeik piacra jutása könnyebb lehessen. Ezért felül kell vizsgálni az élelmiszerlánc-felügyelet által kirótt díjakat, valamint a jogszabályokat is. Emellett erős, átlátható hatósági tevékenységre is szükség van. A honatyák jelezték: továbbra is fenn kell tartani a szigorú ellenőrzéseket, hogy megmaradhasson a nemzetközi viszonylatban is jól működő magyar élelmiszer-biztonsági rendszer.

Bognár Lajos képviselői kérdésre közölte: Magyarország is szállíthat zöldséget és gyümölcsöt Oroszországba – igaz, szigorú feltételekkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.