Megszorítások következnek Olaszországban

Az olasz parlament alsóháza is jóváhagyta a kormány megszorítócsomagját pénteken kora délután.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797209" target="_blank"><strong>• Az olasz szenátus megszavazta a megszorítócsomagot</strong></a>

MNO
2011. 07. 15. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőházban 316-an szavaztak a megszorítások mellett, 284-en voltak ellene, ketten tartózkodtak. A felsőház csütörtökön hagyta jóvá a kormánytervezetet. A pénteki jóváhagyással rekordidő, gyakorlatilag két hét alatt sikerült „átfuttatni” a parlamenten az intézkedéseket. A 48 milliárd eurós megszorítócsomag azt célozza, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az olasz államháztartás.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok, az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése. A csomag azonban nemcsak kiadáscsökkentő, hanem a gazdaság élénkítését célzó lépéseket is tartalmaz, köztük a kutatás-fejlesztés, az idegenforgalom támogatását, új vállalkozások beindításának elősegítését, munkahelyteremtést, privatizációt.

Az olasz kormány 2011-re 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a tavalyi 4,6 százalékos deficit után. Ez kisebb, mint számos más euróövezeti országban, ugyanakkor Olaszország államadóssága növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a bruttó hazai termék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly 119 százalékot, az idén pedig már 120 százalékát. Ez a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után.

Az olasz jegybank pénteken, még a szavazás előtt jelentette be, hogy kissé javít idei gazdasági növekedési várakozásain: így az idén egyszázalékos gazdasági bővülést vár a korábban prognosztizált 0,9 százalék helyett, és tartja jövő évi 1,1 százalékos növekedési várakozását. Szakszervezetek máris tiltakoznak a tervezett intézkedések ellen.

A legnagyobb olasz érdekképviselet, a CGIL már a szavazás idején 200 résztvevős demonstrációt tartott Silvio Berlusconi távozását követelve, és azt nehezményezve, hogy az intézkedések a leginkább sebezhető társadalmi csoportokat érintik. A munkaadói szervezetek sem elégedettek: Emma Marcegaglia, a Confindustria gyáriparos szövetség elnöke szerint a megszorítócsomag adóemelést hoz, és a bürokráciát sem vágja vissza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.