Mentik a menthetőt, elnézést kérnek Murdochék

Elnézést kért kedden az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát kirobbantó telefonlehallgatási esetekért a Murdoch-sajtóbirodalom két vezetője. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798161"><strong>• Leválthatják a médiamogult, de akkor sem megy messzire</strong></a>

MNO
2011. 07. 19. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 80 éves Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch – a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke – a londoni parlament médiabizottságának meghallgatásán jelent meg. Mindkettőjüket külön idézéssel kellett behívni, mert a testület korábbi megjelenési felkérésének nem tettek eleget.

James Murdoch a kedd délutáni meghallgatás elején nyilatkozatot akart felolvasni, ezt azonban a bizottság elnöke nem engedélyezte.

Az ifjabbik Murdoch ezután közölte: megköveti az illegális mobiltelefon-lehallgatások áldozatait és családtagjaikat. Hozzátette: a történtek ellentmondanak a vállalat világszerte érvényesített normáinak.

Szégyen, ami történt

„Szégyen”, ami történt a News of the Worldnél, ezért döntöttünk a lap bezárásáról – mondta Rupert Murdoch. A világ egyik legnagyobb sajtó- és médiabirodalmának első embere közölte: ő maga a botrány két héttel ezelőtti kirobbanása után hallott először arról, hogy a cégcsoport egykori legnagyobb vasárnapi nagy-britanniai lapja feltörte és lehallgatta egy évekkel ezelőtt elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A 80 éves sajtómágnás kijelentette: az eljárás nem jellemzi az egész cégcsoportot, a News of the World „kevesebb mint az egy százaléka volt” a világszerte 53 ezer „etikus, kiemelkedő szakembert” foglalkoztató vállalkozásnak.

„Nincs bizonyíték”

„Nincs bizonyíték” arra, hogy az amerikai Murdoch-sajtóorgánumok lehallgatták volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak vagy hozzátartozóinak mobiltelefonjait is – mondta keddi londoni parlamenti meghallgatásán Rupert Murdoch.

A világ egyik legnagyobb sajtó- és médiabirodalmának első embere a brit parlament médiabizottsága előtt közölte: a cég semmiféle erre vonatkozó bizonyítékot nem látott, és az ő tudomása szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) sincsenek ilyen bizonyítékai.

Brit sajtóértesülések szerint az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek kapcsán is történtek-e telefonlehallgatások a Murdoch-vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation amerikai sajtóorgánumai részéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.