Most ugrik a magyar a vízbe – „Hosszú-menetelés” kezdődhet Kínában

Két héten át le sem kell vennünk a szemünket a képernyőről, a mai nappal kezdetét veszi a 14. vizes világbajnokság Sanghajban, és július végével zárul. Némi problémát okozhat ugyan, hogy a fő események kora délután lesznek, de napozni az erős UV-B sugárzás miatt olyankor úgysem szabad – no és igazán megérdemelnek pár perc figyelmet sportolóink; Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, a pólósok és a többiek. Hogy pontosan mikor kell időt szakítanunk rájuk, az is megtudható a Magyar Nemzet Online összeállításából.

2011. 07. 16. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az úszás és a vízilabda a magyar sportrajongó számára leginkább az olimpiai játékokon csigázza fel a közérdeklődést, az ötkarikás megmérettetések előtt egy évvel – „medencenyelven”: az utolsó bukófordulóval – egy jóval népesebb mezőny is elkápráztat minket, egészen pontosan szombattól július utolsó napjáig követhetjük nyomon a 14. úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság (közkedvelt becenevén: vizes vébé) eseményeit. Talán mindenki kívülről fújja, hogy Cseh Lacinak és a férfi pólósok – mára kimondhatjuk már – Aranycsapatának „jár” az aranyérem, de a helyzet ennél jóval árnyaltabb; az ő esélyeik sem túlságosan egyértelműek, van viszont mellettük – honfitársaink közt – néhány olyan aspiráns, akinek érdemei okán akár még nemzeti himnuszunk is felcsendülhet. Lássuk a részleteket!

A hatvanegynéhány medálra iszonyúan sok, 181 ország sportolója pályázik, s 2200-an húznak hivatalból dresszt a sanghaji uszodák öltözőiben. Minden fontos percet láthatunk majd, mert a magyar köztelevízió megvásárolta a jogokat, rajta kívül pedig mintegy hatezer sajtómunkás igyekszik mindent megtenni, hogy másról se halljunk.

A magyar vizes csapat áll egyrészt a két pólóválogatottból, másrészt 17 úszóból, akik közül kiemelkedik a vébécímvédőként utazó Hosszú Katinka (400 m vegyes) és Gyurta Dániel (100 és 200 m mell), valamint a négy számban induló Cseh László, aki 2005-ös teljesítménye megismétléséért „csobban” 400 m férfi vegyesen. Titokban sokan reménykednek benne, hogy a Cseh Lacit a minap 200 pillangón legyőző ifisztár, Biczó Bence nagyot alakít majd, hozzá hasonlóan Kis Gergő (400 és 800 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó, 400 m vegyes) és Verrasztó Evelyn (200 m vegyes), valamint a medencébe visszatérő Risztov Éva (10 km, 800 és 1500 m gyors) is emlékezetes perceket szerez mindannyiunknak. Két pólóválogatottunk közül a férfinak nagyobb esélye van az éremre, mint a nőinek, igaz, a szebbik nemet se írjuk le, a 16 csapatos mezőny fele nagyságrendileg azonos színvonalon játszik. A Kemény-legénység dolgát leginkább az nehezíti, hogy már a csoportmeccseken ki kell fognia egy-két nagy halat (Spanyolország, Montenegró), mert valami furcsa okból olyan, „súlytalanabb” versenyeken elért helyezések alapján sorolták be a válogatottakat, amelyen hazánk legjobbjai nem indultak el… (Ha valaki hiányolná a felsorolásból a műugró Barta Nóra nevét, ő sérülés miatt el sem utazott Kínába.)

Sokakat foglalkoztat, hogy kinek mikor szurkolhatunk a képernyő előtt ülve vagy az interneten várva az eredményeket, íme hát az érem lehetőségével kecsegtető versenyszámok döntőinek pontos ideje (az óra itteni járása szerint – az úszódöntők szinte minden nap délben kezdődnek).

Magyar éremre esélyes események:
Risztov Éva – 10 km-es női hosszútávúszás (július 19. hajnali 3.00)
Kis Gergő – 400 m férfi gyors (július 24. 12.00)
4x100 m női gyorsváltó (július 24. 12.00)
Gyurta Dániel, Molnár Ákos – 100 m férfi mell (július 25. 12.00)
Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn – 200 m női vegyes (július 25. 12.00)
Cseh László, Biczó Bence – 200 m férfi pillangó (július 27. 12.00)
Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes – 200 m női gyors (július 27. 12.00)
Kis Gergő, Gyurta Gergely – 800 m férfi gyors (július 27. 12.00)
Cseh László, Verrasztó Dávid – 200 m férfi vegyes (július 28. 12.00)
Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna – 200 m női pillangó (július 28. 12.00)
Verrasztó Evelyn – 100 m női gyors (július 29. 12.00)
Gyurta Dániel – 200 m férfi mell (július 29. 12.00)
4x200 m férfi gyorsváltó (július 29. 12.00)
női vízilabda – bronzmeccs: július 29. 10.00, döntő: 15.00
férfi vízilabda – bronzmeccs: július 30. 10.00, döntő: 15.00
Cseh László – 100 m férfi pillangó (július 30. 12.00)
Cseh László, Verrasztó Dávid – 400 m férfi vegyes (július 31. 12.00)
Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna – 400 m férfi vegyes (július 31. 12.00)

Bár e névsor elsőre hosszúnak tűnik, és már szinte zsebre is dugjuk a távirányítót a vekkerrel, érdemes szem előtt tartani, hogy 3 aranynál mindössze egyszer szerzett többet a magyar csapat, szám szerint ötöt – és nem is tegnap (1991, Perth). Az előző, római vébé 2 aranya, 1 ezüstje és 3 bronza a vébék ’73 óta íródó történetében az 5. legeredményesebb volt, ezzel a kollekcióval – valamint az éremtáblázat 9. helyével – egyébként maga a szövetségi kapitány, Kiss László is elégedett volna Sanghajban. Azt azért talán elvárhatjuk, hogy 19 vébéaranyunk száma kettessel kezdődjön, arra pedig nagy tételben fogadhatunk, hogy meglesz az 50. vébémedál (jelenleg 48 van).

Érdemes még néhány szót ejteni az egyértelműen magyaros számok „veszélyeiről”. Itt van rögtön a 200 méteres férfi mellúszás, ahol a címvédő Gyurta Dániel legnevesebb kihívója az a japán Kitadzsima Koszuke, akinek ez a verseny lesz élete utolsó előtti nagy megmérettetése – London a végállomás. Kell-e nagyobb motiváció egy japánnak? Hosszú Katinka, aki szintén világbajnokként áll rajtkőre – 400 méter vegyesen – Sanghajban, magát is le kell, hogy győzze. Bár Rómában rendesen elverte a mezőnyt, négy hete egy USA-beli felvezető viadalon csak ötödik lett, Stephanie Rice-tól ráadásul másodpercekre elmaradt. Cseh László sem lehet túlságosan nyugodt; a szaksajtó Ryan Lochte-t emlegeti a vegyesúszás új királyaként (Phelps elállt ettől a számtól a pekingi olimpia után), nem őt.

A lecke tehát fel van adva az összesen 50 fős magyar csapatnak, de a vízilabdások esetleges gyengébb szereplését talán már most, előre megbocsáthatjuk, ha 2012-ben, Londonban megszerzik zsinórban negyedik olimpiai bajnoki címüket. De azért ne adjuk fel előre! Vannak szép (ötkarikás) emlékek a kínai medencéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.